Avfallstaxa leder till matdumpning


För två år sedan infördes en avfallstaxa i Skurups kommun. Det innebär att villaägare måste betala sitt matavfall per kilo. För att få ner notan finns det de som försöker bli av med sina rester på annat sätt.

På vinterhalvåret är det lugnt på återvinningsstationen i Skurup. Återvinningsarbetaren Tomas Jeppson förklarar för de få besökarna som dyker upp denna januaridag var de ska slänga sitt skräp.

Han är klädd i neongul uniform. När återvinningsstationen är tom på bilar återvänder han in i en liten hytt som inte rymmer mycket mer än ett litet kök, ett bord och en toalett.

Det råder skoförbud inomhus. Utanför fönstren står containrarna och väntar på att bli fyllda med avfall av olika slag.

– Många fuskar. Det är därför vi har noggranna kontroller, alla här måste öppna sina avfallssäckar så vi ser att det inte är matavfall i dem, säger Tomas Jeppsson.

Ibland får återvinningsarbetarna stå ut med värre saker än mat. Det har hänt att döda kadaver har dumpats i containrarna. Tomas Jeppsson har hittat både döda hundar och rådjur.

– Det är det räligaste jag sett. Det luktade hemskt.

Sveriges radio har rapporterat om att det förekommer hot mot återvinningsarbetare. Tomas Jeppsson menar att det inte är så farligt i Skurup, men att problem ändå kan uppstå.

– Vissa har svårt att förstå vilka regler som gäller. Då får vi avvisa dem. Men det är endast några få. Det är ju tyvärr de man kommer ihåg.

Tomas Jeppsson har jobbat med återvinning ända sedan han gick ut gymnasiet och känner fortfarande att hans jobb är viktigt:

– Egentligen handlar allting om miljön i livet. Har du dålig miljö har du ofta en dålig hälsa. Allting har ju med miljön att göra, om du tänker efter liksom, säger han.

Text: Gustav Haggren
Film: Emma Hedlin och Gustav Haggren