Appen Pantapå ska öka plaståtervinningen

Så här ser etiketten ut där streckoden sitter som du skannar.

Så här ser etiketten ut där streckoden sitter som du skannar.

SKURUP. Panta flaskor och burkar är något vi är välbekanta med och relativt duktiga på i Sverige. Pantandet har smittat av sig och nu kan man bland annat panta vanliga plastpåsar och plastförpackningar via en app och få ersättning i form av kuponger eller pengar. 

Ett sätt som visat sig fungera i avfallshanteringen är att panta. Enligt Returpack pantades 2018 84,8 procent av alla sålda burkar och PET-flaskor i Sverige. Siffran är baserad på det som återvunnits genom Returpack, exklusive andra retursystem.

I genomsnitt pantade en svensk 201 burkar och flaskor 2018. Det är något lägre än genomsnittet för Skurupsbon, som pantade 216 burkar och flaskor 2018, enligt Returpack.

Fler aktörer har inspirerats av pantsystemen. Appen Pantapå är en av dessa och de möjliggör pantning av bland annat Skogaholms brödpåsar, Yesflaskor, Neutral och Apoteket AB-påsar. Panten får man tillbaka i form av pengar eller kuponger.

Apoteket i Skurup har än så länge inte fått några påsar som går att panta eftersom deras kassasystem kan inte hantera det ännu, enligt personalen.

Men i en av livsmedelsaffärerna i Skurup hittar Skurupsposten däremot några brödpåsar med märkningen Pantapå. Lisa Alfredsson på väg in i affären i Skurup säger att hon inte visste om att det fanns men tycker det är en bra ide.

Kommer du använda dig av systemet?

– Javisst. Jag pantar ju flaskor och burkar så varför skulle jag inte panta påsar också.

Cecilia Freij vän med Lisa Alfredsson kände redan till att Pantapå fanns.

– Jag kände till det sedan tidigare och tycker det är en jättebra grej.

Hur de nya pantningsgreppen gått hittills är svårt att säga, enligt Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska miljöinstitutet. Detta skriver SVD. Men pant som metod har visat sig vara effektiv för att få oss att återvinna mer, menar hon.

– Det skulle förhoppningsvis kunna leda till att vi får in mer plast som vi då har att återvinna, även om det inte blir det renaste och bästa flödet, säger hon till SVD.

Åsa Stenmarck tror att trenden med förpackningar som ska kunna gå att panta är här för att stanna. Man ser bra resultat på de pantsystem som finns och i de länder där det inte finns pant för flaskor och burkar är det mycket problem med nedskräpning, så vi ser att det har effekt, fortsätter hon.

Vidare tror hon att elektronikprylar är nästa grej att panta.

– Vi vet att vi har mycket småelektronik i lådorna, som mobiler, hårtorkar. Det ligger mycket hemma hos folk som skulle vara värdefullt att få in ur materialåtervinningssynpunkt.

Så här funkar det:

Du köper din produkt som vanligt i affären. För att få din pant när du har använt upp produkten åker du till din vanliga återvinningsstation. Du behöver nämligen vara nära en sådan för att genom appen skanna streckkoden som du hittar på produkten. Sedan får du pengar eller en kupong beroende på produkt. Det redovisas även i appen med hur mycket du har minskat ditt CO2 avtryck på klimatet.

Om appen Pantapå:

Än så länge finns det åtta anslutna samarbetspartners. Företaget har funnits sedan 2016 och hette då Pantapåsen. De finansierar sin verksamhet genom en anslutningsavgift av sina samarbetspartners. 

Källa: Pantapå.se

Text och foto: Maria Petersson