Skurups kommun värdesätter svenskproducerad mat

331234532_6407363465942648_7249731219091210981_n

Foto: Johan Nilsson/TT, Benja Dahlgren

”En hållbar livsmedelskonsumtion är en av huvudkomponenterna i livsmedel­s-systemet”, så skriver Jordbruksverket (rapport från 2021). Att tänka hållbart kan tolkas på olika sätt, men i Skurups kommun har hållbarhetstänket fokus på svenska matleverantörer. 

Idag är 89 procent av de animaliska produkterna svenskproducerade i kommunens skolor, berättar Anna-Lena Svensson, måltidschef i Skurups kommun. Hon understryker vikten av att använda sig av svenskproducerade råvaror istället för importerade.

Kommunen har arbetat med lokala leverantörer i cirka tio år och har tidigare haft ekologiska livsmedel som ett kommunalt mål. Målsättningen ändrades för fyra år sedan och en ny handlingsplan beslutades av det politiska styret, där målet för miljömässiga och svenskproducerade livsmedelsinköp lyfts fram.

De närproducerade råvarorna kommer bland annat från leverantörer som Önos och Skånemejerier. Inköpen av rotfrukter och grönsaker är säsongsanpassade, vilket inte bara gynnar de lokala leverantörerna men även kvalitén på råvarorna. 

— Vi behöver de öppna landskapen och ta tillvara på deras resurser, säger Anna-Lena Svensson.

Hon konstaterar att svenskproducerat kött är mer kostsamt än importerat, vilket är inplanerat i skolornas budget vid inköp av råvaror. Inga av de animaliska produkterna verkar vara importerade, förutom osten som importeras av ekonomiska skäl. Köttprodukterna inhandlas av närliggande leverantörer. 

I skolmatsalarna ska även vegetariska alternativ alltid finnas tillgängliga, men det finns inga planer på att exkludera köttet helt från menyerna.

— Vi måste säkerställa näringsvärdena när vi skapar menyer, alltså veganska rätter utan animaliska produkter är inte alltid tillräckligt näringsrika, säger Anna-Lena. 

Åsa Ekblad som är kommunpolitiker för Moderaterna i Skurup ser positivt på den nuvarande procentsatsen av svenskproducerade inköp av råvaror. Hon har stor tilltro till måltidspersonalen för ytterligare utveckling.

— Vi har lagt mycket fokus på att hålla en hög kvalité på kosten i Skurups kommun med tyngdpunkten på närproducerade råvaror, det tycker jag att vi lyckats med. Vi har otroligt engagerad och duktig måltidspersonal som brinner för sitt arbete, de klurar garanterat vidare på hur vi kan nå ännu högre, säger Åsa Ekblad.

Text: Benja Dahlgren