Centret för de små rebellerna
SKURUP. World chase-tag, zombie-pjätt, till och med sanning eller konka. Varannan fredag håller Tip Generations parkourcenter i Skurup kvällsöppet för alla som vill komma och träna eller bara hänga.
Rakryggad och med huvudet högt blickar Markus Stjernfeldt ut över ett färgglatt och fantasifullt landskap i den 600 kvadratmeter stora träningshallen med sju meters takhöjd. För tillfället är den tom, som lugnet före stormen, men snart öppnas dörrarna upp för lekfulla barn och ungdomar.
– Vi brukar bli runt 40 på fredagkvällar så det är väl förhoppningen även idag, säger Markus Stjernfeldt, verksamhetschef för föreningen Tip (This is Parkour) Generations.
Han var visionären och den som såg potentialen i Skurup. Med en ökande befolkningsmängd, brist på föreningsliv och stark personlig anknytning till kommunen var Skurup ett enkelt val.
– Många familjer flyttar hit utifrån, och dessutom finns det inte ett lika stort föreningsliv i Skurup som i till exempel Ystad. Det kommer finnas ett stort behov av aktiviteter här framöver.
Men vad som på pappret benämns som ett parkourcenter är egentligen mer än så. När Markus Stjernfeldt beskriver konceptet använder han termen “fritidsgård”. Utöver lärarledda parkourträningar bedrivs även öppen verksamhet med fler sporter så som klättring, pingis och trampolin, tillsammans med andra aktiviteter som bakning, matlagning och Xbox. En plats för allas intressen.
– Hälften här har inte något med parkour att göra, de sitter och kör sanning eller konka i bollhavet i stället, säger Markus Stjernfeldt innan han brister ut i skratt.
Han fortsätter.
– Parkour är definitivt en sport för de små rebellerna. Man kan träna både inomhus och utomhus och du behöver inget annat än dig själv. Inte ens skor på fötterna!
Det var efter Markus Stjernfeldt hade presenterat sin idé för Allmänna arvsfonden som visionen kunde bli verklighet. Fondens förtroende var så stort att Tip Generations blev den första föreningen på 43 år som tilldelats bidrag utan att vara medlem i riksidrottsförbundet. Det ekonomiska stödet blev 4,2 miljoner.
Med lätta steg tar sig Markus Stjernfeldt fram genom parkourlandskapet. Han backar för att ta sats och flyger från ena platån till den andra. Bredvid honom hänger två pojkar upp och ner och gungar från varsin ribba. De är en timme tidiga, men har ändå blivit insläppta för att få tjuvstarta kvällen.
Han pekar mot lokalens ena hörn, mot ett rum med ett kök. Därefter börjar Markus Stjernfeldt berätta om en idé, att ha öppet även på onsdagar där gratis mat som lagas på egen hand erbjuds. Detta är något som inte har kunnat verkställas på grund av ett eventuellt bidrag från kommunen, som uteblivit.
– Vi vill kunna erbjuda gratis mat till dem som behöver det. Då tänkte vi att man kan följa recept som vi förberett tillsammans som en rolig aktivitet, säger Markus Stjernfeldt.
Text och foto: Oliver Kertes och Jennie Hartnor