Skurups skejtare väntar otåligt på sin park

Olof Thalberg Adegran gör en kickflip på Prästamosseskolan. Bild: privat.

Olof Thalberg Adegran gör en kickflip på Prästamosseskolan. Bild: privat.

När den utlovade skejtparken blir försenad får Skurups skejtare fortsätta se åt andra håll för att utöva sitt intresse. Men skejtboardgruppen Skurups Skategubbar ser ändå positivt på framtiden.
– Det är klart man önskar att det hade varit klart förra året, men bättre sent än aldrig, säger Olof Thalberg Adegran, gruppens ordförande.

Olof Thalberg Adegran, som själv har skejtat stora delar av sitt liv, flyttade till Skurup för fyra år sedan. Efter ett tag sprang han på en likasinnad på byn.

– Då tyckte jag att vi fick dra igång något.

Fler kontakter knöts och resultatet blev Skurups Skategubbar (SSG), en handfull brädåkare där de flesta är över 30.

Bristen på egen skejtpark har inneburit en nomadliknande tillvaro. Antingen åker gubbarna i den anlagda parken i Rydsgård, eller på mer naturliga hinder, som räcken och trappor, i Skurup. Olof Thalberg Adegran tror att saknaden av ordnade miljöer har gjort det svårt för yngre att få upp ögonen för det han kallar för ”det roligaste som finns”.

Utan egen skejtpark har drivit SSG till andra platser. Här gör Olof Thalberg Adegran en K-grind i Svedala. Bild: privat.

Brist på skejtpark har drivit SSG till nya platser. Här gör Olof Thalberg Adegran en K-grind i Svedala. Bild: privat.

– För dem som vill börja är det ett stort projekt att åka till Rydsgård. Det är jättebra att den parken finns, men det gynnar ju inte oss i Skurup.

Våren 2020 läste Olof Thalberg Adegran i tidningen att kommunen beslutat att bygga en skejtpark i Skurup. Han och de andra i SSG ville vara med och påverka, och hörde av sig till kultur- och fritidschefen Anto Tomic.

– Vi har drivit på och varit med och önskat design. Anto har varit väldigt lätt att ha att göra med, han har verkligen haft ett intresse för att detta ska bli av och hur det ska bli, säger han.

Olof Thalberg Adegran på den mobila ramp som sattes upp på Erikstorget av Skurups kommun hösten 2021. Bild: privat.

Olof Thalberg Adegran på den mobila ramp som sattes upp på Erikstorget av Skurups kommun hösten 2021. Bild: privat.

Skejtparken, som skulle stå klar i somras, har dragit ut på tiden och har fortfarande inte börjat byggas. Olof Thalberg Adegran är inte förvånad.

– Alltså, generellt när det gäller skejtparker brukar det vara utdragna processer. Det dyker alltid upp saker längs vägen.

Men det långsamma arbetet är inget som gör Olof Thalberg Adegran upprörd.

– Det är klart man önskar att det hade varit klart förra året, men bättre sent än aldrig, säger han.

Skurups Skategubbar består till största del av medelålders män. Olof Thalberg Adegran hoppas dock att skejtparken ska få fler ungdomar att hitta ett nytt intresse.

– Med den här designen kommer det finnas bra möjligheter. Vi hoppas att ungdomarna är lika peppade som vi!

 

Text: Tim Tinghammar Jönsson