Tips kan klara upp mordet i Skurup

2014 mördades 36-åriga Andjelo Biscan i Folkets park i Skurup. Mordet är ett av många olösta fall i södra Sverige. Polisen uppger till Skurupsposten att det tillkommit tips i fallet.
– I alla ärenden så är det någon eller några som vet någonting, säger polischefen Bo Lundqvist. 

Ett svartsjukedrama med dödlig utgång. Så beskriver tingsrätten mordet på Andjelo Biscan den 4 oktober 2014 i Folkets park i Skurup. De fyra inblandade männen möttes utanför parken för en uppgörelse. Sedan misshandlade de tre männen Andjelo till döds. Alla tre blev häktade. En av dem fick 15 års fängelse för mord, de andra två blev dömda till två års fängelse för grov misshandel. 

Men historien tar inte slut där. 

Mannen som dömdes för mordet överklagade. Hovrätten konstaterade att det var någon av de tre männen som dödade Andjelo med kniv. Men vem av dem som utförde det dödliga våldet går inte att fastslå. Dels på grund av att kniven inte återfunnits, dels för att det saknas vittnesmål.

Det slutar med att hovrätten friar honom. Istället blir han dömd till två års fängelse för grov misshandel.  

Det hände för åtta år sedan. Idag ligger fallet hos polisens kalla fall-avdelning. Där hamnar alla ouppklarade mord eller dråp. 

– När den polisiärt ansvariga utredningsledaren kommer fram till att de har gjort allt som rimligen kan göras då tar de kontakt med kalla fall-verksamheten i regionen, säger Bo Lundqvist, chef för polisens avdelning för kalla fall syd. 

I hela polisregion syd som innefattar Skåne, Kalmar, Kronoberg och Blekinge finns det 160 kalla fall. Där sticker Skåne ut i statistiken. 

– Man kan säga att Skåne står för den absoluta merparten av 160 ärenden är säkert 125 om inte 130 i Skåne, säger Bo Lundqvist.

Högst på listan över ouppklarade fall i Skåne är Malmö, följt av Helsingborg och sedan Landskrona. När fallet väl har ankommit till polisen är de beroende av tips från allmänheten. 

– Om vi bara låter våra ärenden stå inlåsta och nedsläckta i vår källare här i arkivet blir de inte lösta av det. Vi måste arbeta med dem för att komma vidare, säger Bo Lundqvist. 

Han fortsätter: 

– I alla ärenden så är det någon eller några som vet någonting. 

Förutom tips bevakar kalla fall-gruppen den forensiska utvecklingen, som till exempel fingeravtryck, DNA eller narkotika. Genom att undersöka fall från tidigt 2000-tal med moderna kriminaltekniska metoder kan polisen göra framsteg. 

Fallet med Andjelo Biscan ligger i dagsläget i kalla falls arkiv. För ungefär ett år sedan tillkom det ny information i fallet genom ett tips. 

– Vi följde upp det, men vi kunde inte leda det vidare, säger Bo Lundqvist. 

Hur ser chanserna ut att klara upp mordet på Andjelo Biscan?  

– Vi sysslar med att göra allt vi kan och det kommer vi fortsätta med så fort vi får anledning. Men det är svårt för oss att komma vidare, absolut är det så. Jag kan inte nu se några omedelbara utredningsåtgärder. Men samtal från allmänheten kan förändra det imorgon. 

 

Text: Agnès Ericson