81 kilo plast längs med kusten i Abbekås

Ebba Fagerberg Drameus började själv plocka skräp under promenader längs med stranden i Abbekås. Nu hoppas hon att fler ska engagera sig.

Ebba Fagerberg Drameus började själv plocka skräp under promenader längs med stranden i Abbekås. Nu hoppas hon att fler ska engagera sig. Foto: Abbekås Trädgårdsförening.

ABBEKÅS. I helgen är det dags för årets fjärde strandstädning i Abbekås. Nu hoppas arrangörerna att initiativet ska öka medvetenheten bland befolkningen: ”Man måste börja någonstans”.

Den sista söndagen, varje månad, samlas vänner, grannar och familj i Abbekås för att ta ett gemensamt krafttag mot skräp längs med kusten. I helgen är det dags igen. Helgens städning blir den fjärde i år, men arrangörerna hoppas att initiativet ska väcka engagemang, även andra dagar.

– Vi vill dra igång något som får folk att tänka efter. Även fast man inte plockar skräp här med oss på söndag, kanske vi kan skapa medvetenhet som gör att man tar med sig en påse och plockar på sin nästa promenad, säger Ebba Fagerberg Drameus som är en av initiativtagarna bakom strandstädningen i Abbekås. 

Hittills har engagemanget varit stort hos de boende i området. Septembers städning lockade uppemot 30 personer att sluta upp längs med kusten. Då sträckte sig initiativet från Abbekås och ner mot Mossbylund. 

– 81 kilo skräp samlade vi den söndagen, så skräp finns det, säger Ebba Fagerberg Drameus.  

Mestadels är det plast Ebba Fagerberg Drameus och de andra städarna hittar längs med stränderna, men bland fynden förekommer också metall och textilier som kastats från fartyg.

– Det blåser in från havet, extra mycket blir det nu under vintern. Eftersom det kommer från havet är det ju svårt att göra något åt, men förhoppningen är så klart att vi, så småningom kan märka att det blir mindre skräp och framför allt att vi kan lära våra barn att plocka, säger Ebba Fagerberg Drameus. 

Finns det någonting som kommunen kan göra?
– Givetvis kan man önska att det satsades mer från kommunens sida, men det finns många problem i samhället, och i det här fallet kan vi ju faktiskt hjälpas åt och göra någonting. Man måste börja någonstans, säger Ebba Fagerberg Drameus.

Text: Frida Bergkvist