Bästa musten är musten du själv mustat

SKURUP. På söndag är det återigen dags för den populära äppelmustningen som anordnas av Slimminge byalag. De kallar sitt projekt för Mer must i Skurup. Robert Aveling, 60, är den ledande kraften bakom evenemangen. Sedan 2017 har Mer must i Skurup dykt upp på olika platser i Skurups kommun. 

Robert har varit engagerad i Slimminge byalag sedan tio år tillbaka. Han kallar sig själv för allt i allo i föreningen, han hjälper till där det behövs. Mer must i Skurup föddes 2017. Likt Newtons gravitationsteori började Roberts intresse för äppelmust med ett äppleträd.

-Jag har ett äppelträd i trädgården. Dessa äpplen blir mogna väldigt sent på året och går inte att göra så mycket med. Men must är de perfekta till, säger han.

En dag tog Robert några av dessa äpplen och slängde i en råsaftcentrifug hemma i Slimminge. Musten blev mycket delikat och han fick blodad tand. Han köpte en liten fripress som med hjälp av människans egna kraft pressar äpplena till must.

Idén med mustprojektet Mer must i Skurup är att göra det tillgängligt för vanligt folk att göra sin egna must, utan att de behöver köpa all dyr utrustning som krävs. Evenemangen som Robert står bakom kallar byalaget för “offentlig mustning”. Med detta menas att alla får komma dit med sina egna äpplen. Folket får själva vara med i tillverkningen och ta hand om sin egna must.

En annan del av idén bakom är också att ta tillvara på äppelresurserna som vi i Sverige faktiskt är förmögna med. De flesta äpplen slutar med en rutten hög i trädgården. Det slängs flera 100 000 ton äpplen om året i Sverige.

Skurup Sparbank har en miljon per år som du som privatperson kan ansöka pengar från för egna projekt. Byalaget fick 25 000 kronor 2017. Det var precis lagom för att finansiera två pressar och en kross.

Det enda som oroar Robert inför helgens pressning är vädret. Mustningen sker utomhus och prognosen ser lite osäker ut. Det kommer dock finnas ett tält som går att skydda sig under. Han minns tillbaka på den första offentliga mustningen som ägde rum 2017 i Svaneholm.

-Det var verkligen pissväder. Vi hade köpt ett nytt tält som vi hade fått med fel utrustning, så det såg förjävligt ut.

Nästa problem byalaget står inför är vad de ska göra med resterna från äppelpressningen. På medlemsmustningen i Slimminge häromåret var det en medlem som håller på med jakt som tog hand om restprodukterna.

–Det var hela 400 kilo, som sedan dumpades i skogen till vildsvinen. De äter ju allt, säger Robert

Mer must i Skurup hade tre offentliga mustningar i fjol. Det som lockar människor tror Robert är den trevliga samvaron, en mötesplats för människor. Folket som kommer brukar ha väldigt trevligt. Robert hoppas på att söndagens mustning på stiftelsen Wämund kommer att bli lika trevlig.

Text: Alice Edenhed
Foto: Privat

 

IMG_0895

Skillnaden mellan must och juice verkar vara väldigt marginell. ”Det egentligen ingen skillnad. Must är ju råsaft och juice är samma sak. Must är oftast ofiltrerad, juice är oftast filtrerad. Must är som att dricka ett äpple”, säger Robert Aveling.