Politiker krokar arm för klimatet

Deltagare vid Skurups folkhögskola och Skurupsbor marscherar mot kommunhuset.

Deltagare vid Skurups folkhögskola och Skurupsbor marscherar mot kommunhuset. Foto: Emilia Stålhammar.

SKURUP. I dag skolstrejkar barn och unga för klimatet för 58:e fredagen i rad. 58 fredagar, miljontals röster, fem krav. I Skurup har kommunhuset fått besök av Prästamosseskolan, Skurups folkhögskola och skurupsbor som hoppas på att makthavare ska ta sitt ansvar.

– Barnen är ju betydligt klokare än vi vuxna i många sammanhang. De ställer de frågorna vi inte själva ställer oss, säger Lena Axelsson (S).

Utanför kommunhuset i Skurup lyste Prästamosseskolans fjärde- och femteklassare upp den regniga fredagsförmiddagen med sina färgglada skyltar. På skyltarna gick att läsa budskap som ”Duscha! Bada inte!”, ”Köp svenska äpplen!” och ”Skräpa inte ner havet! Vi behöver havet!”.

Med sig hade de även ett handskrivet förslag på åtgärder till politikerna, vilka kommunen tog emot och tackade barnen för.

Lena Axelsson som företräder socialdemokraterna i Skurup var tillsammans med sin moderata kollega ute och tog emot eleverna.

– De här ungdomarna har gjort ett fantastiskt jobb och det är här jag känner att jag som politiker kan hämta styrka, säger Lena Axelsson.

Lena Axelsson känner sig illa berörd av barnens oro. Hon menar att en analys av konsekvenserna för barnen måste genomsyra alla beslut som fattas i kommunfullmäktige.

– Jag ställde en fråga till flera av barnen ”Är det här något ni oroar er för?” och det är det naturligtvis. Jag tror inte vi riktigt förstår hur mycket barn oroar sig. Det var många som berättade att de ligger och tänker på detta på kvällen när de ska gå och lägga sig, säger hon.

Lena Axelsson och hennes moderata kollega ställde sig framför barnen och krokade arm. Detta var en symbolisk handling för att visa barnen att de lyssnar och vill nå samma mål.

Utanför kommunhuset klingade orden:: "Tomma ord och mera prat räddar inte vårt klimat".

Utanför kommunhuset klingade orden:: ”Tomma ord och mera prat räddar inte vårt klimat”. Foto: Emilia Stålhammar.

Under veckan har olika synpunkter om klimatmarschen som Skurups folkhögskola anordnade i dag diskuterats. Skurupsposten har tidigare rapporterat om kommunfullmäktiges ordförande Johan Bolinder (M) som har menat på att skolan tar politisk ställning i frågan och uttryckt kritik mot detta.

Lena Axelsson är däremot positiv till folkhögskolans klimatmarsch och tycker att det är synd att man gör partipolitik av en större kraftsamling.

– Jag krokade arm här ute med vår moderata företrädare för jag tycker att det är viktigt att vi visar att det här handlar inte enbart om partipolitik, vårt mål är nog ganska lika även om vägen dit kan se olika ut och det är där diskussionen och debatten får förekomma. Om man kan ta bort partipolitiken så kan man enas bakom en mycket viktig fråga, säger Lena Axelsson.

Håkan Täljemark, präst och boende i Skurup, är en av de första på plats på Skurups folkhögskolas skolgård för klimatmarschen. Han är där med sina två hundar.

– Det är livsviktigt. Jag ser ju med egna ögon vad som händer i världen, isar smälter, regnskog skövlas och rika mäktiga män tror att de kan roffa åt sig mer pengar. Och så kommer lilla Greta som inspiration och har satt igång mycket. Det har inneburit mer än tio miljökonferenser i FN:s regim, säger Håkan Täljemark.

Håkan Täljemark känner sig inspirerad av Greta Thunberg och ser henne som en ängel i vår tid.

– Hon säger sanningen, utan att tveka.

Dagens klimatmarsch menar Håkan Täljemark är en symbolhandling som han hoppas leder till att fler människor tänker efter. Utöver honom deltog 114 personer till i marschen och ytterligare minst fem hundar.

Anna-Maria Olofsgård, beteendevetare och boende i Skurup, har särskilt jobbat med psykologin bakom varför vi inte agerar för klimatet. Hon tror på vikten av att många går ut och visar med kroppen att det är viktigt.

– Klimatet har varit en fråga vi inte gärna pratar om i vardagen men om många går ut och höjer rösten så tror jag politiker kan ta till sig att många faktiskt är oroliga, säger Anna-Maria Olofsgård.

Hon tror att orsaker till att vi inte gärna pratar om klimatet är att det varit ett sådant individfokus och skuldbeläggande.

– Det är en väldigt svår fråga och många har svårt att förstå hur de ska bidra, säger Anna-Maria Olofsgård som menar att det då föds en kultur där vi skjuter ifrån oss frågan och byter samtalsämne.

Skurupsbon Linda Wolski är på plats med sin dotter. Hon berättar om hur dottern börjar förstå mer och mer och att klimatfrågan blir påtaglig genom dotterns oro för sina djur till exempel.

– Det finns inte gräs och så där att äta för djuren så då ser man ju konsekvenserna, säger Linda Wolski som är på plats idag för att hon vill ha en framtid för våra barn.

Text: Maja Winberg

Foto: Emilia Stålhammar