Bland potatis, päror och pantofflor

SKURUP. Den 5 oktober är det den årliga pantoffelmarknaden i Skivarp, där besökare kan köpa vanliga och ovanliga potatissorter direkt från odlare. Torget och gröningen gör plats för grödor, konst och musik.

FN utnämnde året 2008 till ”Potatisens år”. Detta för att belysa hur viktig rotfrukten är och har varit, i kampen mot hungersnöd. Målet var att säkerställa potatisens roll som global basföda. I Skåne tog Skivarps Byalag till sig temat och startade en marknad för att hylla potatisen.

Sedan dess har marknaden vuxit och festen drar nu cirka 2 000 besökare varje år, uppskattar marknadsgeneral Cecilia Svensson.

– Det beror lite på vädret, säger Cecilia Svensson.

2008 blev potatisens år för att FN ville belysa rotfruktens roll i att minska hungersnöd

Potatisen innehåller väldigt lite fett men många vitaminer och fibrer.

Förutom det stora utbudet av potatisar, finns även andra lokalt producerade grödor och en rad olika hållpunkter under dagen.

Elever från Mölleskolan kommer att ställa ut verk i brandstationen och det blir musikaliskt framträdande av duon Rockis och Poppis.

Det är inte bara nya besökare som tar sig till marknaden. Även tidigare skivarpsbor som flyttat därifrån hittar ibland tillbaka till sin hemort.

– Det är lite hemvändarkänsla, säger Cecilia Svensson.

Ovanliga och lustiga potatisar har en självklar plats på marknaden.

– Det brukar finnas massor med olika sorters potatis i olika färger. Ja, det kan vara lila potatisar till exempel, säger Cecilia Svensson.

Text: Erik Adell
Foto: Pixabay