Cykelstölderna ett ständigt problem

SKURUP Cyklarna som försvinner fortsätter att vara ett konstant problem för de rörelseglada i kommunen. Då inte cykelställen blir säkrare och tjuvligornas stöldmetoder blir bättre.

Cyklarna vid stationerna stjäls. I olika grupper på Facebook ramlar det varje dag in nya bilder på både bortförda cyklar och cyklar som har slängts på olika platser i byn. För polisen är det ett ständigt problem.

– Det är ofta som cyklarna tillgrips vid tåg och busstationerna. Vid busshållplatsen i Sjöbo där jag också jobbar så stjäls 50 procent av cyklarna, säger Mikael Svensson, polischef i Skurup.

Bara en båge till hjulet är inte säkert

Bara en båge i cykelstället att låsa fast cykeln i är inte tillräckligt säkert.

Under augusti och september anmäldes 15 cyklar stulna i Skurup, nio av de stod parkerade vid stationen.

Ett stort problem är att folk inte rapporterar in sina cyklar som stulna till polisen.

–Folk vill inte sitta i telefonköer hos polisen, även om det ska gå rätt snabbt här i region syd. Vi har ändå inte samma problem med långa kötider som i till exempel Stockholm, säger Mikael Svensson, polischef i Skurup.

Det lilla anmälningsantalet, gör att mörkertalet av hur många cyklar som faktiskt stjäls är stort.

Cyklarna är ofta ägarregistrerade, ändå vet inte den som är registrerad på cykeln att den är borta förrän de ser sin cykel slängd någonstans i byn genom en bild på Facebook.

– Många kanske inte tycker inte att ens cykel var värd så mycket, säger Mikael Svensson, polischef i Skurup.

Stölderna kan gå till på en mängd olika sätt. Ibland kör tjuvligor runt med bil och släpkärra och lastar cyklar och i andra fall så är det enskilda personer som bryter upp låsen på olika sätt och olåsta cyklar, cyklas bara iväg med, menar Corset Nelsson, projektledare på kommunens trafik- och infrastruktursavdelning.

– Jag tycker att ska man låsa sin cykel, så ska man göra det på ett bra sätt. Och om man nu har lagt några tusen på en ny cykel eller 25 000 på en ny elcykel så tycker jag att man ska lägga en liten slant på ett bra lås, säger Corset Nelsson.

Att välja att lägga pengarna på ett lågprislås eller ett bättre kvalitetslås från en seriös låsförsäljare är som natt och dag menar Corfitz Nelsson.

– På vår avdelning vill byta ut framhjulshållarna till framhjulshållare med en båge som går ut ifrån det som man kan låsa fast hela ramen i, säger Corfitz Nelsson.

Låsningsmetoden har setts fungera på andra ställen.

– Vi tittar på det som ett förslag inför nästa år att kanske bygga ett sånt här. Vi måste bara försäkra oss om att vi inte måste bygga om hela cykelparkeringen utan att vi bara kan byta ut bågen, säger Corfitz Nelsson.

Text och foto: Linnea Ömmelspång

Läs mer: har du fått din cykel stulen någon gång

Läs mer: Tjuvligor plockar stans finaste cyklar