Cyklar – hett villebråd för tjuvarna

Cyklar vid tågstationen i Skurup.

Cyklar vid tågstationen i Skurup.

SKURUP. Vem tog min? Ja, det är en fråga som många ställer sig.

De flesta av oss har någon gång förlorat sin cykel, detta är både frustrerande och förargligt. På Facebook-sidor kan man ofta läsa om Skurupsbor som beklagar sig över stulna cyklar. Det är en problematik som är tydlig.

Brottsförebygganderådet (BRÅ), uppgav att det i Sverige sammanlagt gjordes 77 200 polisanmälningar gällande cykelstölder år 2020.

Under perioden januari till september 2020 fick polisen i Skurup in 61 anmälningar gällande stulna cyklar. Under samma period i år har siffran minskat den siffran till 58.

– Det är ett stort mörkertal, den riktiga siffran är betydligt högre än så, säger Mikael Svensson som är verksam polis i Skurup.

Några ställen är speciellt utsatta och det är framför allt på offentliga platser stölderna sker.  Bland annat nämner Mikael Svensson skolorna, Maskingatan och tågstationen som några av de mest drabbade områdena för cykelstölder.

Sedan drygt en månad tillbaka i tiden har sju övervakningskameror monterats upp på tågstationen i Skurup. Polisen har förhoppningar om att detta skall ha ett brottsförebyggande syfte.

– Förhoppningsvis kommer vi se att stölderna minskar tack vare kamerorna när vi tittar på siffrorna nästa år, säger Mikael Svensson.

Text och foto: David Bellander

Fakta: Steg för att behålla cykeln

  • Lås alltid cykeln med ett godkänt lås.
  • Lås fast cykeln vid ett fast föremål.
  • Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, och med ramnummer går det att identifiera din cykel.
  • Märk din cykel med märk-DNA. (framträder under UV ljus)
  • Försök ta med din sadel när du lämnar cykeln.

Källa: Polisen