Pengaregn över Skurups föreningar under gatufesten

SKURUP. Under helgens festligheter i Skurup fick flera projekt med förankring i kommunen ta emot bidrag från initiativet Miljonen. En av mottagarna är Skurups Kick & Boxningsklubb som tänker satsa en del av pengarna på att hyra minibussar.

På lördagens gatufest, som Skurupsposten tidigare rapporterat om, fick totalt 20 projekt dela på 600 000 kronor. I vanliga fall delas pengarna ut under julmarknaden på Svaneholms slott, men i år fick de utvalda aktörerna ta emot en check och blommor på Stortorgets scen i ett soligt Skurup.

– Vi tyckte det var roligt att slå ihop det med vårt jubileum eftersom vi hade aktiviteter på torget, säger Erika Hemberg, marknadschef på Skurups Sparbank som ligger bakom initiativet.

Miljonen syftar till att stötta lokala aktörer och bidra till hållbar utveckling i Skurups kommun med omnejd. Foto: Skurups Sparbank

Miljonen syftar till att stötta lokala aktörer och bidra till hållbar utveckling i Skurups kommun med omnejd. Foto: Skurups Sparbank

Eftersom förra årets utdelningar blev påverkade av covid-19 delades pengarna i stället ut löpande för att stötta föreningar ekonomiskt. Trots att livet nu börjat återgå till det normala håller pandemins effekter i sig, och Erika Hemberg upplever att det har kommit in färre ansökningar än normalt. Därför har Skurups Sparbank bestämt sig för att dela upp årets pott i två ansökningsperioder och kommer förutom den utdelning som skedde i helgen även att ha en utdelning i början av nästa år.

Vi ser att många föreningar inte riktigt har hunnit dra i gång sina verksamheter efter corona. Vi valde att göra på det här sättet för att fler ska få möjlighet att ansöka, säger Erika Hemberg.

Skurups Kick & Boxningsklubb är en av de föreningar som i lördags stod på Stortorgets scen. Där fick de ta emot 20 000 kronor till projektet Eye of a Tiger, som fokuserar på klubbens barn- och ungdomsgrupper. 

Ungdomsgruppen i Skurups Kick & Boxningsklubb har tidigare bland annat varit på sparringsträff i Danmark. Foto: Annika Berglund

Ungdomsgruppen i Skurups Kick & Boxningsklubb har bland annat varit på sparringsträff i Danmark. Foto: Annika Berglund

Särskilt ungdomarna som har haft hemmastudier har haft sina utmaningar. Man vet själv hur det är när man jobbar hemma och det är ännu jobbigare för ungdomarna när man inte får det där sociala kittet. Att ses och umgås, det är jätteviktigt, säger Annika Berglund som är ledare i klubben. 

Eye of a Tiger har som mål att stötta de unga som vill ta steget vidare i sin utveckling och testa på att börja tävla. Framöver kommer flera stora juniortävlingar, bland annat i Jönköping, att hållas. Klubben planerar att köpa in utrustning och att hyra minibussar eftersom förhoppningen är att många av de aktiva ungdomarna vill följa med.

Det ju en härlig känsla att få resa tillsammans, man pratar och får lära känna varandra, säger Annika Berglund.

 

Text: Lee Strandberg