Damfotbollens missionär

14808681_10154293025204262_1440592291_o

SKURUP. Som liten visste inte Alva Nilsson om att vi hade ett fotbollslandslag på damsidan. Nu vill hon göra damfotbollen till förstasidesstoff.

Sommaren 2000 slängde pappa Peter den nyinköpta OS-bilagan på köksbordet. Den 13-årige Alva Nilsson såg då sin chans. Hon kastade sig över tidningen och började ivrigt bläddra.

Det intensiva bläddrandet stannade av när hon möttes av ett uppslag om det svenska damlandslaget i fotboll. Med tårar i ögonen frågade hon sin pappa:

– Varför har ingen berättat att vi har ett damlandslag i fotboll?

Där och då bestämde hon sig för att förändra världen. Hon skulle få upp damfotbollen på löpsedlarna.

Resan mot målet tog fart 2013. Då började hon skriva om damfotboll på Kvällsposten. Två år senare togs nästa steg. Då hoppade hon på journalistlinjen på Skurups folkhögskola.

Alva är tacksam för sin tid på Skurup. Hon lyfter särskilt fram upplägget:

-Vi fick testa på mycket, både att leda och ta initiativ. Sen fick vi lära oss att tänka helhetspaketering med text, bild, ljud, målgrupp med mera.

– Sen så ligger utbildningen nära arbetslivet. Jag hade inte klarat av det jobb jag har i dag utan Skurup. Nu jobbar jag som digital redaktör på P4 Västerbotten. I arbetet ingår en del fokus på damfotboll, säger hon.

Hur hamnade du där?

-Jag sökte jobb där efter Skurup och fick komma på intervju. De anställde mig på grund av mitt stora engagemang på sociala medier.

När det gäller framtiden är drömmen då som nu densamma:

– Jag vill kunna leva på bara damfotboll. Att vara expert på radio, TV och tidning vore drömmen. Johanna Frändén är här en stor förebild, säger hon.

Text: Mikael Gamm
Foto: Clara Törner