Lokal köksprofil handplockad för nytt uppdrag 

Maria Mårtensson blickar fram emot nya äventyr

SKURUP. I 22 år har Maria Mårtensson arbetat i köket på Skurups Folkhögskola. Nu lämnar hon för att tillsammans med kollegan Monica Larsson ta över rodret på Rydsgårdshus. Framtiden är spännande, men inte helt sorglös. 

För ett tag sen blev det klart att lokalprofilen Maria Mårtensson ska lämna sin tjänst som restaurangchef på Restaurang mittpunkten inne på Skurups folkhögskola. Ett tidigare servitrisjobb på Rydsgårdshus öppnade upp för nya möjligheter.

Det var när Marianne Callan, som drivit restaurangen och nöjeslokalerna på Rydsgårdshus de senaste åren, gick i pension som hon kontaktade Maria Mårtensson. Marianne Callan undrade om hon var intresserad av att ta över verksamheten. Efter någon månads betänketid godtog Maria Mårtensson erbjudandet. 

– Men så tänkte jag; om jag blir sjuk, vem tar jag då hjälp av? Jag måste ju ha någon mer med mig.

Maria Mårtensson löste problemet genom att ropa på sin kollega Monica Larsson. 

– När Monica hade sovit lite på förslaget tyckte hon också att jo, vi slår till!

Idéerna inför det nya uppdraget är många. Varje kväll ringer Maria Mårtensson och Monica Larsson varandra med nya förslag.

– Det har kommit en ny gnista. Restaurang mittpunkten är en jättefin arbetsplats, men det är samma lunk varenda dag. Nu har vi en möjlighet att få utveckla oss på ett annat sätt. 

Bygdegårdsföreningen, Rydsgårdshus hyresvärd, kommer att bidra med evenemang till lokalen. På agendan står redan nu en hyllningskväll till Povel Ramel och besök av flera musiker, däribland Anita Lindblom. Rydsgårdshus går också att boka för privata evenemang, som kalas eller minnesstunder. 

Även om framtiden känns spännande och full av möjligheter är det också en sorg för Maria Mårtensson att lämna köket på Skurups folkhögskola.

– Det känns konstigt, detta är ju min lilla bebis. Mest kommer jag sakna eleverna. Jag har haft så många under de här 22 åren som satt positiva spår i mig.

Text och foto: Alva Lindsmyr