Satsningen på undersköterskor – ingen större satsning

Korridoren på Flintebros äldreboende

Korridoren på Flintebros äldreboende.

SKURUP. I fjol skrev Kommunal och SKL ett treårigt avtal som skulle innebära satsningar på yrken inom vård och omsorg. En löneökning för undersköterskor var en av satsningarna. 

Skurups kommun utmärkte sig i Skåne för att satsa mer på löneökningen än vad avtalet avsåg. Skurupsposten frågar undersköterskor på Flintebros äldreboende om löneökningen märkts av i plånboken.

–  Löneökningen sätts på hur många procent man jobbar. Hur många jobbar hundra procent inom vården? Inte jag. Jag jobbar 75 procent. Det blir någon hundralapp extra i månaden och så skatt på det, säger Carolin Larsson 37 år, undersköterska på Flintebro.

Maj-Lis Mårtensson 53 år har jobbat på Flintebro sedan 1986. Hon berättar att undersköterskor fått omkring 300 kronor och ytterligare någon hundralapp om man jobbar inom hemtjänsten efter löneökningen.

– Man är ju glad för det lilla men det kunde vara mer. Lönen borde väga upp det man gör, säger Maj-Lis Mårtensson.

Främst är det OB-tillägget på helger och storhelger som de vill få mer betalt för.

– Det är 20 kronor extra på kvällar, 50 kronor på helger och omkring 90-100 kronor för storhelger, säger Maj-Lis Mårtensson.

Yrken inom vård och omsorg är högt rankat bland antalet sjukskrivningar. Det tror Carolin Larsson och Maj-Lis Mårtensson beror på att vårdtyngden ökat. Fler arbetsuppgifter och omvårdnad till äldre som vill bo i egna lägenheter på boenden istället för avdelningar.

– Vårdtagarna som kommer hit idag är i sämre skick än vad de var i när jag började, de behöver mer omvårdnad. För den omvårdnaden behövs mer utbildning och personal, säger Maj-Lis Mårtensson.

Richard Pettersson, förvaltningschefen för Individ och omsorgsförvaltningen i Skurup, säger att det är viktigt att ge undersköterskor stöd i verksamheten och i politiken.

Carolin Larsson säger att hon tror att möjlighet till träning på arbetstid varit bra för välmåendet då man inte är sugen på att träna efter jobbet.

Maj-Lis Mårtensson inflikar att det blir svårt att få ihop det med personalen.

– Ja men i slutändan tror jag att en sån sak kunnat generera färre sjukskrivningar. Man hade kunnat ha något samarbete med Hälsopunkten, svarar Carolin Larsson.

Maj-Lis Mårtensson säger att föreläsningar om psyksjuka och demenssjuka hade varit önskvärt där alla i personalen får ta del av informationen.

På frågan om hur man ska få fler att söka sig till yrken inom vården svarar båda att det främst görs genom att höja lönen.

Carolin Larsson säger att de som jobbar på posten tjänar det dubbla och menar på att undersköterskor tar hand om människor dygnet runt och borde få betalt därefter.

Text och foto: Rebecca Watts