Integrationsprojekt lockar nyanlända

SKURUP. Mötesplats för integration i Skurup, MöTis, brukar locka 60 till 80 nyanlända varje tisdagskväll. Det stora intresset till trots syns däremot få andra Skurupsbor till.

Klockan är fem på eftermiddagen, det duggregnar och har redan börjat skymma. Inne på restaurang Rutger är det dock upplyst när det är dags för MöTis, kommunens integrationsprojekt.

Den här gången håller Lars Winclair från Arbetsmarknadskunskap Skåne föredrag om arbetsmarknaden, men det är inget som intresserar barnen som är där. De spelar hellre spel med Pebbe Andersson, till vardags lärare och samordnare för modersmålslärarna på Östergårdsskolan.

– Vi spelar ordbingo för att öka ordförståelsen. Det är ett schysst ställe att hänga på. Om kontaktnätet är begränsat, då finns vi här, säger han.

Under föredragets paus tar Wesam Al-Bone och Husam Almobayyed en kopp kaffe. Wesam Al-Bone kom till Malmö för sju år sedan från Palestina, och har bott i Skurup fyra år. Han jobbade som bagare på Mormors bageri i Malmö, men efter att ha blivit diagnostiserad med MS är han sjukskriven.

– Det fanns ingen kontakt med det svenska samhället i Malmö, jag bodde där i fyra år utan att lära mig svenska. Det är lugnare i Skurup, mycket kontakt med byn, säger Wesam Al-Bone.

kaffe

Husam Almobayyed till vänster och Wesam Al-Bone till höger är regelbundna MöTis-besökare.

Han uppskattar lugnet och att man kan träffa och umgås med vem som helst, oavsett religion eller härkomst.

– Här kan alla sitta tillsammans: kristna, shia, sunni, palestiner, syrianer, säger han.

Husam Almobayyed är från Syrien, också han gammal bagare. Innan han kom till Skurup bodde han inom loppet av ett år i Malmö, Abbekås, Köpingebro och Hammenhög. Nu går han på SFI i Skurup.

MöTis är en kommunal verksamhet med både tjänstemän och volontärer, berättar Margareta Tell, informatör och så kallad äldrelots på Skurups kommun. Hon säger att det brukar komma mellan 60 och 80 personer och att de från början höll till på biblioteket, men att de nu har växt ifrån det.

– Och vi har föreläsare ibland, som brukar vara ideella, som kyrkan och Lions och så, fyller Owe Rindstrand från individ- och omsorgsförvaltningen i, medan han hjälper en besökare att fylla i en blankett till försäkringskassan.

tjansteman

Margareta Tell och Owe Rindstrand från kommunen hjälper besökare med blanketter och liknande.

– Det är ett rätt unikt projekt, vi engagerar tjänstemän från hela förvaltningen, säger Malin Olofsson, integrationsstrateg på Skurups kommun.

– Vi vill attrahera människor med alla bakgrunder. Vi ska jobba medskapande, det innebär att målet i alla processer är att vi planerar och genomför tillsammans med invånare som lever och verkar, det kan vara näringsliv, den idéburna sektorn och kommuninvånare, säger Malin Olofsson.

MöTis startade som ett kommunprojekt som finansierades av Migrationsverket. Malin Olofsson berättar att grannkommunen Svedala blivit intresserade och vill starta upp ett liknande projekt.

Något kommunen ska jobba mer på är marknadsföringen av MöTis, menar Malin Olofsson. Just nu marknadsförs verksamheten bara via en Facebookgrupp och på kommunens hemsida och tidning Inblick, där hon menar att de har varit olika bra i olika perioder.

I framtiden hoppas man dock bli bättre på att inte bara locka nyanlända. Med pengarna från länsstyrelsen har Skurups kommun anställt en ny tjänsteman på heltid, Amanda Stjärnqvist, som bland annat ska fokusera mycket på marknadsföringen.

– Jag vill öka deltagarnas inflytande över vad vi gör tillsammans, och nå ut till flera olika målgrupper. Integration är något som sker med hela samhället, säger Amanda Stjärnqvist.

Text: André Iskra Jönsson och Henrik Smångs
Foto: Henrik Smångs