Skurupsbo sparkade hem VM-guld

IMG_7342

Annika Berglund från Skurup märkte snabbt att hon hade övertag på sina motståndare och drömmarna om guld blev besannade. Foto: Privat

SKURUP. 42-årige kickboxaren Annika Berglund går på vatten. Efter att ha gjort sin internationella tävlingsdebut så sent som i september tidigare i år har skurupsfightern snabbt etablerat sig på den stora kickboxnings-scenen. Under förra veckan vann hon VM-guld i veteranklassen.

Förra veckan arrangerades kickboxnings-VM i italienska Lido de Jesolo. Skurupsbon Annika Berglund var en av fem svenska fighters som deltog i tävlingen. Hon förklarar att hon inför tävlingen siktade på medalj men att hon snabbt kände att hon kunde nå guldet. En känsla som besannades efter att vunnit tämligen enkelt i både semifinalen och finalen.

– Känslan att stå högst upp på pallplatsen med en guldmedalj runt halsen och höra nationalsången var väldigt häftig. Det var många känslor och det kom några glädjetårar.

Annika Berglund som till vardags är aktiv i Skurups Kick- och Boxningsklubb berättar att stödet från klubben, familj och vänner har varit väldigt smickrande och sporrande.

– Guldfirandet började på Kastrup då många från föreningen mötte upp med blommor. De livestreamade tävlingen och jag fick höra att många hemifrån hade följt mig där.

Annika Berglund deltog i veteranklassen i tävlingsformen Kick Light -65kg. Efter två segrar kan hon nu titulera sig som världsmästare. I semifinalen besegrade hon jordanskan Lina Haquz efter att fått in några sparkar som gjorde att motståndaren avbröt matchen i förtid.

Under finalen var Annika dominant och vann tack vare teknisk överlägsenhet mot ungerskan Linda Gyursco-Deak, vilket resulterade i en guldmedalj. Guldet var det första som Sverige tagit på ett decennium i kickboxnings-VM. Utöver Annika bärgade den svenska delegation ytterligare en medalj, då Niklas Eberstein från Östersund knep ett brons i Kick Light -74 kg, även han i veteranklassen.

Annika är relativt ny på den internationella scenen och har tidigare mest deltagit i tävlingar i Sverige och Danmark. Tidigare i höst gjorde hon sin internationella tävlingsdebut, där hon vann brons i en tävling i Ungern.

– Det blir en boost för hela klubben med medaljer, framförallt för barn och ungdomar som ser att det finns möjligheter att lyckas.  Sedan är det kul att hjälpa till att sätta lilla Skurup på kartan, säger Annika Berglund.

Text: Jesper Friman