Fler hittar till Skurup tack vare tatuerarna

Skurupsbaserade tatuerarna Pernilla Ek och Nikos Gauci lockar kunder från hela Skåne.

SKURUP. Den som vill tatuera sig i Skurup har många alternativ. Trots kommunens ringa storlek rymmer den många tatueringssalonger, något som lockar kunder från hela Skåne. 
– De får se att Skurup är mer än en Ica och en bensinmack, säger tatueraren Belinda Schöld.

I vissa småstäder kryllar det av pizzerior, andra domineras av frisörer. I Skurup finns fem tatueringssalonger. I jämförelse har Ystad och Trelleborg två respektive tre tatuerare vardera.

För fem år sedan flyttade Pernilla Ek sin tatueringssalong Tattoo Dreams Sweden till Skurup från Svedala (som bara har en tatuerare i stan). Hon konstaterar att mängden tatuerare är ovanligt stor för en så liten kommun. Trots det finns kunder så det räcker och blir över. 

– Vi är helt fullbokade, säger Pernilla Ek.

– Fast hade vi bara tatuerat Skurupsbor hade de aldrig räckt till, inflikar kollegan Nikos Gauci som tittar upp från en pågående skiss.

Majoriteten av Pernilla Eks kunder kommer från Österlen. Hon menar att de flesta inte har något emot att åka långt för en tatuering så länge resultatet är värt resan. Enligt Pernilla Ek lockar Skurups tatueringssalonger folk från hela Skåne.

Ett stenkast bort ligger Onyx Tatuering & Konst. Konstnären och tatueraren Belinda Schöld lämnade Malmö för två år sedan för att öppna upp i Skurup. Hon såg potential i byn.

– Jag kunde se att Skurup växte. Sen ligger Skurup väldigt bra till rent geografiskt. 

Tatueraren Belinda Schöld ser potential i Skurup.

Även om många Skurupsbor är tatuerade utgör hitresande runt 70 procent av Belinda Schölds kundkrets. Hon tror att tatueringssalongerna bidrar till att sätta Skurup på kartan.

– De som kommer hit för att tatuera sig har sällan ens hört talas om Skurup tidigare. Det känns skitkul att jag kan locka hit folk, så att de får se att Skurup är mer än en Ica och en bensinmack.

Men riskerar ni inte att ta varandras kunder när ni är så många tatuerare i en så liten kommun?

Belinda Schöld svarar att de olika tatuerarna har väldigt olika stilar. Därför attraherar de inte samma typ av kunder. Konkurrensen var betydligt tuffare i Malmö.

– Där var det populärt med hipstertatueringar, så många gick till studion bredvid för att den var billigare. Är folk villiga att åka hela vägen till Skurup för en tatuering är de också villiga att betala mer för kvalitén. 

Fakta: tatueringar som trendar
För kvinnor: nätta, ljusa tatueringar. Blommor och mönster med många linjer.
För män: mörka heltäckande sleeves. 
För båda: sleeves med många små tatueringar av varierande motiv med mellanrum av orörd hud sinsemellan. Tatueringar som är fula med flit, med avsiktligt slarviga linjer.
På återbesök: sjömanstatueringar.
Andra populära motiv: lejon, kvinnoansikten.

Text och bild: Sebastian Kaspár