Skurups parkourcenter har blivit ny mötesplats för unga

Processed with VSCO with f2 preset

Markus Stjärnfeldt framför väggen med porträtt på en av grundarna av modern parkour, David Pelle. Foto: Jonas A. David

SKURUP. I våras öppnade Skurups första parkourcenter, mitt under coronapandemin. I går hävdes flera restriktioner och nu blir det fritt fram för ännu mer träning, nya aktiviteter och kanske även en podcaststudio. Allt på coronasäkert golv som varken tar emot vatten eller svett.

Markus Stjärnfeldt är ordföranden för föreningen Tips Generation Skurup, en förening som har parkourgym i åtta olika städer runtom i Skåne. För två år sedan öppnade första centret i Höör. 

– Därifrån har det bara gått som en dominoeffekt. Vi hade knappt landat. Vi var inte helt klara med det gymmet innan Skurups kommun hörde av sig till oss, säger Markus Stjärnfeldt.

2020 fick föreningen 4,3 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att bygga upp ett nytt center i en gammal industrilokal i Skurup. Pandemin har dock varit en utmaning. Bland annat fick föreningen extra krav på anpassningar. Som följd har centret köpt in nytt coronasäkert golv som varken tar emot vatten eller svett. 

– Det kräver extrem mycket resurser och extremt mycket ideella krafter för att få detta att gå runt, säger Markus Stjärnfeldt.

Han ser sig mer som fritidsledare och vaktmästare än tränare och betonar att de just därför kallar sig för center och inte för gym. Tillsammans med 9 andra ideella ledare tänker han bredare än bara parkour och lägger mycket fokus på det sociala umgänget. 

Ibland blir det matlagning i det egna köket, det finns ett lekland till de minsta barnen och nu vill de även bygga en egen podcaststudio. Markus tycker att det är ett bra sätt för barnen och ungdomarna att förhålla sig till vuxenvärlden.

– Ska du lägga ut en podd vill du bli hörd. För att bli hörd måste du ändå prata på ett visst sätt. 

Parkour har varit en stor trend de senaste åren för både unga och vuxna. 

– Barnen utvecklas extremt snabbt här. Det är kul och skrämmande samtidigt. Jag jobbar mycket med att barnen ska förstå sina förmågor.

I går slopades de flesta coronarestriktionerna och föreningen får nu samla mer folk igen. Något som Markus har längtat efter. Nu planerar centret bland annat en spökrunda för Halloween och stora parkourträffar med tillfälliga hinderbanor ute i stan där de förväntar sig upp till 300 barn och ungdomar från hela Skåne. Vuxna är också välkomna. 

– Allt har ju försvunnit sedan 2 år tillbaka, vilket varit sjukt tråkigt. Det här är ju verkligen gathering, att folk umgås. Du tävlar inte, du är tillsammans med folk som också gillar att hoppa och ha sig.

Text och foto: Jonas A. David

Fakta: Om föreningen Tips Generation

– Under de senaste 15 åren har parkour, som ibland även kallas för hinderbana, vuxit från en liten dold disciplin till ett stort nätverk av utövare, idrottare, tränare, föreningar och samhällen.

– Föreningen TiP Generations började i Höör och finns numera i åtta olika städer runtom i Skåne med parkourträning både för unga och vuxna.

– Föreningen strävar idag att göra möjligheter för fysisk lek och naturlig rörelse tillgängliga för alla

Källa: https://www.tipgenerations.nu/