Livsfarlig drogtrend bland unga i Skurup: “Kan leda till hjärtstillestånd”

SKURUP. Att sniffa deodorant har blivit en trend bland Skurups skolungdomar. Det kan innebära fara för liv skriver kommunen och polisen i ett gemensamt brev till kommunens föräldrar. Mängder av deodorantflaskor misstänks ha stulits. 

Ungdomarna “boffar” deodorantsprayen berättar kommunens fältsekreterare Jonna Östensson. Det innebär att de andas in gasen, vilket leder till att syretransporten till hjärnan stoppas och ett kortvarigt rus uppstår. I ett brev till föräldrar med barn i skolålder informerar Jonna Östensson om farorna. 

– I absolut värsta fall kan det leda till hjärtstillestånd. Föräldrarna är de som står barnen närmast så det är bra om de får upp ögonen för problemet, säger Jonna Östensson.

Kommunens trygghetsvärdar var först med att uppmärksamma problemet med skolungdomar som sniffar gas från deodorantflaskor.

– Ett stort antal deodorantflaskor har hittats på skolgårdar och lekplatser. Personal på skolorna märker att eleverna pratar om detta, säger Jonna Östensson.

– Trygghetsvärdarna kan inte ta deodoranterna ifrån dom, men det kan polisen göra, säger kommunpolisen Mikael Svensson.

– Trygghetsvärdarna kan inte ta deodoranterna ifrån ungdomarna, men det kan polisen göra, säger kommunpolisen Mikael Svensson. Bilden är iscensatt.

Skurups kommunpolis Mikael Svensson berättar att polisen jobbar aktivt med problemet.

– Mina kollegor ska inte tvivla när de ser ungdomar som går runt med deodorant. Då ska de ingripa, kolla vilka ungdomar det är och ta kontakt med anhöriga, säger Mikael Svensson.

Både kommunen och polisen utgår ifrån att ungdomarna har fått tag på deodorant genom att stjäla flaskorna från lokala butiker.

– Antalet flaskor man har hittat tyder på att ungdomarna har stulit dom. Det visade sig även att det var ett svinn i vissa butiker som inte kan förklaras på något annat sätt, säger Mikael Svensson.

Jonna Östensson

Enligt Jonna Östensson är det viktigt att vuxna och barn informeras om farorna med att sniffa deodorant.

Nu uppmanas butiksägare att vara vaksamma.

– De bör ha extra koll på hyllorna eller flytta varorna till ställen där personal kan ha uppsikt, säger Jonna Östensson.

En ytterligare åtgärd som både polisen och kommunen jobbar med är att skriva orosanmälningar på barn som de hittar med deodorantflaskor.

Text: Isak Fritzon Foto: Isak Fritzon och Skurup kommun