De spelar sig hela vägen över sundet
SKURUP. Från uppspel i Skurup till prisregn i Danmark. Framgångarna är sannerligen något att bli uppspelt över.
Under veckan ska alla musiklinjerna på Skurups folkhögskola uppträda och ikväll är det dags för Amalie Malmgren Asmild och Hampus Kjellin. Amalie spelar fiol, Hampus flöjt och båda går andra året på folkmusiklinjen.
Amalie Malmgren Asmild slår sig ner på golvet i en av repsalarna och pustar ut. Hon har spelat sedan hon var barn, men upptäckte folkmusiken först för fyra år sedan. Föreställningen ikväll kommer inte bli en typisk folkmusikkonsert. Istället blir det en konsert influerad av rock och elektronisk musik, med inslag av film.
–Det kommer bli väldigt artsy ikväll, säger Amalie Malmgren Asmild.
Kanske var det precis så här grundarna till musikgruppen Spöket i köket kände för fem år sedan. Musikerna som blandar influenser av Quebec och nordisk folkmusik började spela ihop inför ett gemensamt framträdande på Skurups folkhögskola.
I fredags blev det officiellt att de är nominerade till Danish Music Awards (DMA). Engagemanget från bandet är dock måttligt.
– Det är en jävligt liten tillställning, men jag tänker inte sätta mig på tvären om någon vill ge mig ett pris, säger Nisse Blomster, medgrundare av Spöket i köket.
Priset delas ut av organisationen Folk Danmark en gång om året. I år dräller det av musiker med kopplingar till Skurups folkhögskola bland de nominerade. Jens Ulvstrand och Luna Ersahin, nuvarande lärare och deltagare på skolan, är två exempel.
Varför har Skurups folkhögskola gjort ett sådant avtryck i dansk folkmusik? Amalie Malmgren Asmild berättar att det inte riktigt finns någon motsvarighet till folkhögskolor i Danmark, därför söker musiker sig till Sverige.
Ikväll ska hon framförallt spela svenska verk. Hampus Kjellin ska spela egna sånger, skrivna med inspiration från olika delar av världen. Luna Ersahin gästar på sång.
På annat håll väntar Nisse Blomster på inbjudan till DMA-galan. Bara framtiden kan utvisa om kvällens uppspel är starten på nästa framgångssaga.
Text: Lenke Morath och Karin Rader
Foto: Lenke Morath