“Det känns lite laglöst i Skurup”

marcus

SKURUP. Marcus Gustafsson fick saker stulna från sitt garage. Han känner sig mer otrygg i Skurup sedan kommunpolisen förflyttades och menar att det finns en risk att människor tar lagen i egna händer.

Marcus Gustafsson flyttade till Skurup för sex år sedan. Han bor centralt med sin familj på en hörntomt med god insyn.
–Jag tänkte att det måste vara bra. Här är inte så lätt att göra inbrott.

Dessvärre blev han i lördags motbevisad. Då upptäckte Marcus Gustafsson att en cykelkärra, verktyg och flera andra föremål hade försvunnit från hans garage.

Det är inte första gången Marcus Gustafsson blivit av med saker från trädgården. Även om det tidigare har rört sig om vad han beskriver som busstreck. Någon har bland annat kastat över föremål från hans trädgård till grannens tomt.
–Vi är så naiva också, vi låser ju inte våra uthus.

Marcus Gustafsson anmälde stölden till polisen i Ystad men menar att det inte är helt lätt att hitta rätt person att prata med. Patric Nihlén arbetade tidigare på plats i Skurup men förflyttades till Ystad i augusti. I väntan på en ny polis har han fått täcka både Skurup och Ystad.

Marcus Gustafsson tycker att Skurup har känts mindre tryggt under väntetiden.
–Det känns lite laglöst i Skurup tycker jag, här är ju ingen polis ens.

Efter månader utan egen polis på plats tillsätts dock en ny kommunpolis på måndag, Sara Schön från polisen i Lund. Polisen har tidigare sagt till Ystads Allehanda att tjänsten kommer vara en begränsad variant med mindre tid i receptionen och på polisstationen.

När Skurupsposten har försökt nå polisen har det varit stora svårigheter att få kontakt med ansvarig utredare. En presskontakt ger till slut beskedet att utredningen är nedlagd, men den ansvarige inspektören går inte att nå trots flera försök.

Polisens presschef för region Syd, Robert Loeffel säger att det här antagligen rör sig om ett helt vanligt rutinärende.
–Det finns antagligen inga spår, inga vittnen, ingenting. Finns det inga förutsättningar för att jobba med fallet så ska vi lägga ner det och lägga resurser på annat.

Marcus Gustafsson försökte själv få tillbaka sina grejer och skrev ett inlägg i Facebookgruppen Debatt i Skurup. Där fick han svar från en kvinna som hade hittat hans cykelkärra bakom ett konditori i centrum. Marcus Gustafsson tror att kärran användes för att forsla bort stöldgodset och sedan dumpades.

Han är inte ensam om att uppleva en ökad otrygghet i Skurup sedan polisen försvann. Marcus Gustafsson menar att flera i Facebookgruppen har uttryckt sin frustration. Även om Marcus Gustafsson är helt emot det så vet han att det finns personer som vill ta saken i egna händer.

–Det är säkert en risk, för det är ju många som har den mentaliteten i Skurup, att starta medborgargarde, så det kommer ju säkert växa fram om man inte känner sig tryggare. Då kan ju vad som helst hända, att man går på magkänsla, man inbillar sig att nån är skyldig, straffar den på lämpligt vis utan att man är säker kanske.

Marcus Gustafsson, som själv har haft svårt att sova sedan inbrottet, är pappa till tre barn som också är oroliga.
– De tycker det är jobbigt. I går var min son rädd för att han tyckte att han hade hört någonting där ute, han är också på helspänn. Så det påverkar ju hela familjen negativt.

Nu har Marcus Gustafsson börjat låsa garaget.

 

Text: Maja Strömberg & Sandra Björklund Qvarfordt
Bild: Sandra Björklund Qvarfordt