”Det måste inte bara vara att man sover i Skurup”

Tillsammans med en kompis byggde Malk Gustafsson UFO baren i sin trädgård. Namnet kommer från att de kände sig som UFOn och var intresserade av Sci-Fi serier.

Tillsammans med en kompis byggde Malk Gustafsson UFO baren i sin trädgård. Namnet kommer från att de kände sig som UFOn och var intresserade av Sci-Fi serier.

SKURUP. Att driva konsertverksamhet i Skurup är lättare sagt än gjort när bristen på lämpliga lokaler sätter käppar i hjulet. Ändå ser framtiden ljus ut för Club UFO som kämpar för ett mer levande kulturliv i Skurup.

När restriktionerna lättade i somras arrangerade Malk Gustafsson tre konserter i sin egen trädgård i Skurup och det är just där som historien om Club UFO har sin början. Tillsammans med en kompis byggde Malk Gustafsson för några år sedan en hemmagjord bar, UFO baren, och husets källare fungerade som replokal och scen. 

– Jag samlade ihop kompisar som gillade att spela och vi satte ihop egna band. Man hade liksom som en öppen scen, fast det bara var en matta i ett hörn, säger Malk Gustafsson och skrattar.

Malk Gustafsson berättar att engagemanget bakom Club UFO sker ideellt på medlemmarnas fritid. Efter ett missförstånd med kommunen förlorade föreningen den lokal som de tidigare hade fått låna. Han menar att bristen på en fast lokal gör det krångligare att arrangera konserter och att det begränsar urvalet av artister som är möjliga att boka. Malk Gustafsson förklarar att deras utrustning är anpassad för stationärt bruk och att det i nuläget blir mycket bärande av otympliga lådor och mixerbord. 

Drivkraften till deras engagemang kommer från Club UFOs strävan att skapa en öppen scen för lokala kulturutövare och att bredda kulturlivet i Skurup.

– Det behöver inte bara vara att man sover i Skurup och åker in till Malmö och roar sig. Man kan konsumera kultur även här, säger Malk Gustafsson. 

Enligt honom finns det inte några lämpliga scener att boka i Skurup. När bandet Abu Nein spelar i Skurup i höst har föreningen bokat Folkets hus, men eftersom det saknas en scen i lokalen tvingas Club UFO-medlemmarna bygga en. Samarbetet med kommunen beskriver Malk Gustafsson som trögt och han upplever att det inte finns något engagemang från deras sida. Därför riktar han nu blicken mot privata aktörer i Skurup.

Det är ju lite grejer på gång, alltså några lokaler som ska bli kulturscener i privat ägo, berättar Malk Gustafsson.

En potentiell aktör är familjeföretaget Åkesson Fastighetsförvaltning som vill skapa en samlingslokal för evenemang. 

– Det ska tillföra Skurup något som är relativt lättsmält och som man inte behöver åka ifrån Skurup för att uppleva. Vem som ska driva det är inte klart, säger Jonas Åkesson, VD på Åkesson Fastighetsförvaltning AB.

Nyligen beviljades Club UFO ekonomiskt stöd för sina kommande arrangemang av Skånsk Live som arbetar regionalt med att stötta live-arrangörer. Malk Gustafsson menar att det stöd som Skånsk Live har beviljat föreningen, och att restriktionerna nu har släppt, är en förutsättning för att Club UFO ska kunna genomföra arrangemang i framtiden utan att gå med förlust. 

– Bidragsansökan hos Skånsk Live var väldigt smidig och då känns det ändå hoppfullt att det här kommer kunna gå, säger Malk Gustafsson.

Text och bild: Maja Månsson