Ekobananer delas ut till pendlare

ekofika

SKURUP. Tidigt i morse kunde pendlare njuta av gratis fika. Årets Fairtrade Fika Challange är här och Skurup firar två år som diplomerad Fairtrade City.

Hela Sverige ekofikar. Över 300 kassar delades i dag ut på Rydsgård och Skurups tågperronger i morgonruschen.

Lena Johansson, miljöstrateg, gick upp med tuppen för att hinna med morgonpigga pendlare. I kassarna fanns förutom choklad och bananer informationsblad om kommunens arbete och det nationella arbetet med Fairtrade-frågor.

Medborgarnas intresse och kunskap om Fairtrade har sedan Skurup diplomerades som Fairtrade City 2014 ökat.

– När vi delade ut kassarna märkte vi att det var många som var insatta om dagen, säger Lena Johansson.

Utmärkelsen som Fairtrade City omdiplomeras varje år, det är därför viktigt att ha en tydlig målsättning inom kommunen för att kunna visa den nationella kommittén om kommunens medvetna arbete. Kommunen har därför en styrgrupp som arbetar med frågorna.

Lena Johansson är ordförande för styrgruppen och har i dag haft så pass fullt upp med att uppmuntra andra att fika att hon inte hunnit med det själv än. Efter utdelning på perrongen var det nämligen samling i Malmö.

– Malmö var Skånes första Fairtrade kommun och firar tioårsjubileum. På samlingen skulle vi samordna med Trafikverket och alla Fairtrade-kommuner om att dela ut bananer och information på perrongerna, säger Lena Johansson.

Nu väntar en dag fylld med fikapauser i Skurup.

Detta är Fairtrade Fika Challenge:
Det är en kampanj anordnad av Fairtrade Sverige. Den arrangeras årligen i syftet att sprida information om Fairtrade-märkta produkter och finanseras av SIDA.

Text och foto: Sandra Jakobsson