Tåget dödade lokalhandeln

RYDSGÅRD. Matbutiken slog igen. De boende tog hellre tåget.

Den sista större mataffären i Rydsgård försvann för snart två år sedan. Nu finns det bara en liten livsbutik kvar, med basvaror som mjölk och bröd.

Kristina Larsson flyttade från Malmö till Rydsgård för några år sedan. Hon brukar handla i Ystad där hon har sitt arbete. Men hon saknar Tempo-butiken som fanns i samhället förut.

– Det ser framför allt himla tråkigt ut här. Helt dött, säger hon.

Lizette Feldt drev Tempo-butiken tillsammans med en kollega i ett och ett halvt år. Men kunderna försvann och de tvingades lägga ner butiken i december 2012.

– Behovet fanns ju. Alla ville ha en butik och tyckte att det var så praktiskt. Men alla handlar där de jobbar och ingen jobbar i Rydsgård, säger hon.

Lizette Feldt är född och uppvuxen på orten. Hon har ofta frågat sig varför boende i Rydsgård inte står upp för sina lokala matbutiker på samma sätt som man har gjort till exempel i Skivarp.

En förklaring kan vara att det är för lätt att ta sig någon annanstans.

– Vi har en grej som är mycket avgörande och det är tåget. Bor man i Rydsgård så kan man rätt lätt ta sig till Skurup och handla. Det är det mest positiva med hela byn och det är det sämsta för alla som ska driva någonting annat.

Ahmed Mohammed tar emot kunder i sin butik, den enda som finns kvar. Han klarar sig bra tack vare låg hyra och begränsade utgifter.

Och det är många som kommer förbi.

– De har inte så mycket att välja på, säger han

Text: Peter Hultgren & Mikael Gamm
Foto: Peter Hultgren