EU-förslag kan drabba Skurups konstgräs

Gummigranulat är en sorts mikroplast som kan vara skadlig för miljön. I Skurup används SPR-granulat som är material från återvunna bil- och maskindäck.

Gummigranulat är en sorts mikroplast som kan vara skadlig för miljön. I Skurup används SPR-granulat som är material från återvunna bil- och maskindäck.

SKURUP. Skurups konstgräsplaner kan vara ett minne blott om EU får bestämma. Planerna är nämligen fyllda med gummigranulat, en mikroplast som kan vara skadlig för miljön.

I Skurups kommun finns tre konstgräsplaner utomhus, Skurups IP, Möllevallen i Skivarp och Granhällans IP i Rydsgård. Samtliga kan komma att förbjudas, det framgår i ett förslag från EU:s kemikaliemyndighet ECHA.

Planerna nyttjas av tre fotbollsföreningar som kan komma att drabbas av ett förbud. Skurups AIF, Skivarps GoIF och slutligen Rydsgårds AIF där Roger Svensson är ordförande.

– Jag tycker det är ett vansinnigt förslag, man kan ju tycka vad man vill om EU men ibland verkar de ju inte tänka till riktigt, nä det är ett sjukt förslag, man blir trött på det, säger Roger Svensson.

Om förslaget skulle gå igenom, vad skulle det betyda för er förening?

– Det hade varit katastrof, men det landar ju hos kommunen till slut och Skurups kommun har ju satsat stort på konstgräs med tre utomhusplaner och en hall, fortsätter Roger Svensson.

Skurups kommun å sin sida tar i dagsläget uppgifterna om ett eventuellt förbud med ro, samtidigt finns insikten om det allvar ett förbud mot gummigranulaten skulle innebära.

– Det pågår ju många utredningar om det här och förslaget är långt ifrån verklighet, men det skulle ju givetvis vara förödande för alla kommuner i Sverige, säger Martin Kalén, idrotts- och fritidschef på Skurups kommun.

Granulaten som används på Skurups konstgräsplaner är så kallade SPR-granulat, den vanligaste och billigaste typen av granulat, gjort på återvunna bil- och maskindäck.

Problemet med granulaten är att den spolas av planerna när det regnar och hamnar i avloppssystem och i naturen. Dessutom tar den mycket lång tid att bryta ned naturligt.

Den senaste konstgräsplanen anlades på Skurups IP 2016, därefter lade Skivarps GoIF sin på egen hand under 2018 med bidrag från kommunen.

– I dagsläget har vi inga planer på nya konstgräsanläggningar, men skulle vi haft det hade vi tagit dessa uppgifter i beaktning givetvis, berättar Martin Kalén.

Text & Foto: Anton Johansson