Risk att valpar hamnar på Blocket

SKURUP. Under coronakrisens isolering har fler velat ha sällskap av en hund hemma. Kennlar i Skurup har blivit nedringda under sommaren och det finns en risk att nya ägare inte kan ta hand om valparna när livet återgår till det normala.

Valpar behöver vara hos sin mamma 8-10 veckor innan de kan flytta till sina nya ägare.

Valpar behöver vara hos sin mamma 8-10 veckor innan de kan flytta till sina nya ägare.

Under årets första 9 månader har det sålts 4744 fler hundar i Sverige än föregående år och det har märkts. Ingrid Bergenblad som föder upp golden retrievers i Skurup vill knappt prata om sommaren som varit.  

– Jag har fått minst 150 mail och 60-70 sms under sommaren, jag har blivit helt nedringd, säger Ingrid Bergenblad som driver kenneln Endicott. 

Hon tror inte att alla som velat köpa valp i sommar tänkt igenom beslutet ordentligt och det gör henne orolig.

– Jag håller mig oftast till mina valpköpare som jag känner sedan tidigare. Jag vet att de kan ta hand om valparna även efter corona, säger Ingrid Bergenblad.

Kennel robust labrador retriver har inte haft några valpar i sommar vilket Carin J. Weibull som driver kenneln är glad för. Hon är rädd att många av hundarna som sålts i sommar riskerar att hamna på Blocket.  

– Som uppfödare är man mån om vad som händer med hundarna och vilket liv de får. Hur ska det gå sedan när folk inte kan jobba hemma längre?

Carin J. Weibull berättar att människor från hela Sverige har hört av sig till kenneln. Hon tror att den ökade efterfrågan kan leda till att fler vänder sig till oseriösa aktörer som tar in hundar från andra länder. Hon menar att hundar som köpts på de sättet kan ha falska papper och berättar att det har förekommit fall där hundar inte varit ordentligt vaccinerade. 

– Folk verkar helt desperata och det är farligt, säger Carin J. Weibull.

Text: Kajsa Sörman
Foto: Jacek Proszyk

Faktaruta:

I Skurup finns 2880 hundar. 

5 vanligaste hundraserna i Skurup:
Labrador retriever (152 st)
Jack russell terrier (119 st)
Schäfer (90 st)
Golden retriever (82 st)
Rottweiler (75 st)

5 vanligaste hundnamnen i Sverige:
Molly 8052 
Bella 6287 
Charlie 4875 
Ludde 4345 
Doris 4189
Källa:Jordbruksverket