Medieprofilen är fortfarande en småstadspojke

Foto: Johan Bergmark
SKURUP. Mattias Hansson har tagit sig till toppen av landets medieelit. Nu blickar han tillbaka på uppväxten i Skurup, och berättar om att bli stämplad som lantis i Stockholm.
Flera kvällar i veckan på 80-talet liftade Mattias vid vägkanten i Skurup med tummen riktad mot Malmö. Kläderna var beställda på postorder från Stockholm, och i fickan hade han ett rykande färskt presspass från Ystads Allehanda. Det skulle ta honom backstage hos stjärnorna på Kulturbolaget – trots att han egentligen inte fick komma in som 15-åring.
– Jag blev journalist för att få intervjua Ebba Grön, berättar den 51-åriga medieprofilen Mattias Hansson.
Musiken har varit drivkraften, och journalistiken var sättet att komma nära idolerna. Själv spelade han bas i bandet Edda Zolid, med kompisar från Mariaskolan och skolorkestern på Mackleanskolan. Det hade växt fram en musikscen i Skurup, med folkhögskolan som bas. Edda Zolid spelade på församlingshemmet och fick lyssna på Peps Persson på hemmaplan, vilket närde stora drömmar.
– Det var ett fantastiskt ställe att växa upp på, säger han om Skurup. Men jag kände ganska tidigt att jag ville ut i världen.
Sedan gick det snabbt. Efter praoperioden i skolan blev han anställd som musikskribent för Ystads Allehanda. Snart därefter tog han jobb på Nöjesguiden i Stockholm, där han på 90-talet blev chefredaktör redan som 21-åring.
Han har inte ett tydligt svar hur han lyckats klättra så snabbt i branschen, eller kanske känner han att det är genant att prata om. Men han medger att han har en naturlig ledarskapsförmåga som gör att andra gärna placerar honom i den rollen.
En annan egenskap som framträder tydligt är en enorm drivkraft att dra igång nya projekt. Som tonåring i Skurup stencilerade han sin egen tidning och sålde den i skolan. Som vuxen, efter chefsjobb på Nöjesguiden och P3, grundade han produktionsbolaget Jarowskij, som nu är ett av landets största.
Därefter har han varit varit verkställande direktör både på den eftertraktade digitala utbildning Hyper Island och på Abbamuseet.

Foto: Johan Bergmark
I efterhand har han fått höra att flera kollegor varit ”vansinniga” över hur en ”lantis” kommit och tagit toppjobben. Nu har han bott i Stockholm i över trettio år, men de första tjugo åren kände han sig som en besökare, som att han aldrig riktigt hade tillträde att vara där.
– Man kommer från landet och pratar dialekt, och tänker att alla som kommer härifrån kan någonting. However, så visar det sig att nästan ingen är härifrån, i slutändan är det väldigt många lantisar i Stockholm.
Nu senast har han blivit handplockad av regeringen som samordnare för Sveriges närvaro på världsutställningen i Dubai. Efter det drömmer han om att öppna ett Zlatanmuseum, eller upplevelsecentrum som han kallar det, i Malmö.
Till Skurup återvänder han drygt fyra gånger per år, för att hälsa på föräldrarna i Skivarp och för att jaga vid Svaneholms slott.
”Mattias har varit mediakille ungefär sedan han föddes”, är ett av citaten från den långa listan referenser som pryder CV-sektionen på Mattias hemsida. Det stämmer, i alla fall om man utgår från Mattias beskrivning av Stockholms medievärld: lantisar med stora drömmar och Ebba Grön i hörlurarna.
Just att intervjua Ebba Grön är en av få saker han fortfarande inte har vågat sig på. Skurupskillen är fortsatt ödmjuk när det kommer till Joakim Thåström:
– Hur ska man intervjua en gud?
Topp tre i Skurup enligt Mattias Hansson
- Biblioteket vid Svantorget
- Gamla idrottshallen
- Zimmermans Backe
Text: Leo Nyström
Foto: Johan Bergmark