Färre luciakandidater för varje år

Skurups lucia

Foto: Skurups Församling.

SKURUP. Under de senaste åren har allt färre anmält sig till Skurups luciatåg. En av arrangörerna, Skurups församling, är bekymrad över det vikande intresset.

Luciatåg i Skurup har varit väl omtyckt bland deltagare och gäster. Lions Club Skurup har länge varit medarrangör tillsammans med Skurups församling. Intresset har inte bara minskat i Skurup, utan även på många håll i landet. Ystads Allehanda skrev tidigare i år om hur traditionen är hotad i Tomelilla och att det bara var en anmäld i september. 2017 var det bara en person som anmälde intresse i Skurup, rapporterade Skånska Dagbladet.

“Jag hoppas att det blir ett luciatåg som kan sprida ljus och glädje”

Håkan Täljemark, som är präst i Skurups församling, funderar på om årets intresseanmälningar kommer att strömma in. Trots tidigare års luciabrist kommer det i år att anordnas luciasoaré i Skurups församling den 6 december.

– Senaste åren har det varit färre anmälningar, det har varit alldeles för få som har ställt upp, säger Håkan Täljemark.

Luciabristen oroar många arrangörer i olika delar av landet. SVT Nyheter anordnade en enkät till flera kommuner i fjol om det allmänna intresset för luciafirande finns kvar. I kartläggningen svarade många att intresset för att fira lucia är lika stort som tidigare, kanske till och med större. Men att intresset för att gå i luciatåg eller tävla om att bli lucia har minskat.

– Det hör tidsandan till. Ungdomar har mycket aktiviteter idag. Det är tråkigt om en sån här tradition upphör på grund av för få deltagare, säger prästen.

– Jag hoppas att det blir ett luciatåg som kan sprida ljus och glädje, inte minst på våra äldreboenden, säger Håkan Täljemark.

Text: Yasmine Abdullahi