Män kan prata ut i kyrkan

SKURUP. I Skurups kyrka har mansgrupper anordnats i 18 år.
–Vi pratar om allt mellan himmel och jord, säger Håkan Teljemark, präst och initiativtagare till gruppen. 

skurups_kyrka_dopfunt

2001 kände Håkan Teljemark att det fattades ett sammanhang för män att prata på ett djupare plan i. Han bestämde sig för att skicka ut inbjudningar till män i åldrarna 40-65 år för att se om det fanns intresse för en mansgrupp.
Och nyfikenheten fanns där.
– Det är några som har varit med sedan den tiden, det är ganska fantastiskt, säger Håkan Teljemark.

Ungefär en måndagskväll i månaden samlas mansgruppen i Skurups kyrka och diskuterar existentiella frågor på ett brett plan. Ofta bjuds olika gästföreläsare in för att berätta om sig själva. Genom åren har bland annat SÄPOs förra chef, Claes Smith (också känd som Sara Lundgren) och fotbollslegenden Ronnie Hellström gästat Skurups kyrka. Ibland händer det att gruppen ger sig iväg till andra platser. Senaste träffen var de på Skurups brandstation.

Till träffarna kommer ungefär 14-20 personer. Även om gruppen är till för enbart män har flera kvinnliga föreläsare gästat. Vid ett tillfälle kom Kvinnojouren och pratade om kvinnomisshandel.

Vilka ämnen kan det handla om?
– Det kan vara frågor om liv och död, om manligt och kvinnligt. Det har varit många infallsvinklar genom åren, men ibland har vi bara haft roligt, säger Håkan Teljemark och skrattar varmt.

Fakta: Mansgrupper
SiS, Statens institutionsstyrelse, har undersökt mansgrupper som företeelse och beskriver syftet inte som en behandlingsform utan som en verksamhet, med målet att få deltagarna att reflektera kring normer, förväntningar och strukturer. Vidare att detta reflekterande lyfter fram och vidgar deltagarnas tankar och förhållningssätt till både sig själva och andra.

Text: Embla Hölttä