FN, Fantomens fru och diskussioner

David Trenneman låter ibland sina elever gå in på FN:s hemsida för att skapa en förståelse för dess komplicerade organisation. Foto: Carolina Svalbacke

David Trenneman låter ibland sina elever gå in på FN:s hemsida för att skapa en förståelse för hur organisationen är organiserad. Foto: Carolina Svalbacke

SKURUP. Idag är det internationella FN-dagen. På Skurups Folkhögskola uppmärksammas dagen. Och ändå inte.

I en lektionssal på Skurups Folkhögskola sitter fyra elever från allmänna linjen och GES-linjen runt ett bord. Med blå text på whiteboardtavlan går att läsa: ”24 oktober 1945”. Dagen då Förenta Nationerna grundades.

Framför tavlan står Camilla Offerlind, lärare på GES-utbildningen, och berättar om sin FN-tjänstgöring i Libanon 1992. Hon gestikulerar med armarna och beskriver rummet där hon bodde, situationen i landet och den gången hon blev inbjuden till ett libanesiskt bröllop.

– Det var en fantastisk tid. Jag har många vänner kvar, säger Camilla Offerlind.

Idag jobbar hon som lärare på Skurups Folkhögskola. Dagens lektion är något av en improviserad sådan. Den tilltänkta lektionen blev inställd och eftersom det är FN-dagen, blev det dagens tema. I diskussionerna efteråt bollar studenterna tankar och erfarenheter med varandra.

I samma skolbyggnad jobbar David Trenneman. Han är SO-lärare på allmänna linjen. Han ser ingen anledning till att uppmärksamma dagen på något särskilt sätt och ifrågasätter romantiseringen av organisationen som det firandet av FN-dagen många gånger innebär. Att rita flaggor, sjunga sånger och hålla varandra i handen i en stor ring.

– Det är ju väldigt fint. Men det har ju lite med verkligheten att göra. Då ifrågasätter jag den bilden. Så jag jobbar väldigt mycket med att provocera fram en reaktion. Det finns ju ingenting som är svart och vitt, säger David Trenneman.

Han pendlar mellan att ifrågasätta FN:s funktion och resultat i praktiken, till att poängtera de framgångar som världsorganisationen haft.

Det är det demokratiska samtalet som är det viktiga, tycker David Trenneman. På hans lektioner står samtalet om FN:s alla bak- och framsidor i fokus. Även populärkulturella referenser fyller en viktig funktion. Han nämner Fantomens fru som är FN-diplomat.

– Eller i Star wars och det stora rådet där alla sitter och pratar. Så är det krig ändå, säger David Trenneman.

Text: Carolina Svalbacke