Traditioner för traditionernas skull

Oavsett hur familjer ser ut är det viktigt att samlas och skapa gemenskap. Därför är traditioner viktiga, säger Mats Winqvist från Lions.

”Oavsett hur familjer ser ut är det viktigt att samlas och skapa gemenskap. Därför är traditioner viktiga”, säger Mats Winqvist från Lions.

SKURUP. Endast en tjej har ansökt om att bli Lucia i Skurup. Lions, arrangör sedan fem år tillbaka, är dock inte beredda att ändra något i sitt traditionella Luciatåg. Nu ställs Luciatåget in.

Lions har i samarbete med Gummifabriken försökt inspirera unga tjejer, födda tidigast 2003, att kandidera till Lucia. De har satt upp anslag på fritidsgården och besökt olika skolor.

Intresset har varit ovanligt lågt. Nästa år hoppas Mats Winqvist, medlem i Lions, på samarbete även med Kulturskolan, där gymnasieelever går. Detta för att locka tillbaka ungdomarna.

– Ibland handlar det om att träffa rätt tjejer ute på skolorna. Är de vi först möter välvilligt inställda till Luciatåg kan de få med sig andra. Är de däremot inte alls intresserade, så är det den inställningen som sprids, säger Mats Winqvist.

Tidigare var sökprocessen en annan. Då fick de unga tjejerna söka hos Lions, som i sin tur intervjuade och tog foto på aspiranter. Fotona lämnades vidare till lokaltidningar och läsarna röstade på sin favoritkandidat. Mats Winqvist säger att många upplevde den uttagsvarianten som orättvis och därför togs den bort.

Nu hålls det istället en audition där en sångpedagog avgör vem som har potential att bli Lucia. De som inte alls kan sjunga faller bort. Men i år ställdes även audition in, eftersom det bara var en tjej som sökte.

Hade ni kunnat få fler sökande om ni breddade åldern på dem som får söka?

–Enligt tradition har det alltid varit tjejer i 13 – 15 årsåldern. Jag har inte tidigare sett det som en möjlighet att även äldre eller vuxna skulle kunna vara med. Spontant tycker jag inte att ett luciatåg ska innehålla människor som är över 15 – 16 år.

Killar är också välkomna att söka till Luciatåget, men då i egenskap av pepparkaksgubbe, tomte eller stjärngosse.

Varför är det så viktigt att hålla på traditionerna?

– Utan traditioner blir det tråkigt. Vi behöver något att se fram emot.

Mats Winqvist säger att traditioner behöver förnyas ibland, men som det är nu förnyas de mest genom kommersialisering, vilket han tycker är trist. Traditioner förändras annars i så små steg att vi knappt lägger märke till dem.

Text: Maja Bergqvist
Bild: Roland Thunholm