Fler nattvandrare än väntat


SKURUP. För två månader sen drog Nattvandrarna Skurup igång. Engagemanget har varit långt större än väntat och nu går de nattliga vandringar nästan varje helg. Så hoppas de göra gatorna tryggare för alla. 

Curt Persson och hans son Alex Nilsson kliver in på kontoret en halvtimme innan fredagens nattvandring ska börja. De är där för första gången och ska få en kort introduktion innan de ger sig ut i mörkret.

Förra helgen tog några ungdomar sig in i Alex Nilssons trädgård och det fick honom att vilja engagera sig. Han har en egen son som han vill ska växa upp på trygga gator.

– Det ska bli kul att träffa folk och känna att man hjälper till, säger han.

När Nattvandrarna Skurup startade i september hoppades de kunna gå varannan helg. Redan nu finns en stadig grupp på cirka elva personer som går nästan varje helg.

Torbjörn Larsson provar jackor inför kvällens vandring. Foto: Frida Ingemarsson

Torbjörn Larsson provar jackor inför kvällens vandring. Foto: Frida Ingemarsson

Tar rundor i grupp

Kvällens deltagare delas upp i grupper om tre och tar varsin runda. Till en början verkar allting lugnt. En pappa är ute och cyklar med sina barn. En kvinna promenerar med sin hund på gatorna runt Elisefredsskolan. Närmare centrum är det mer liv.

På Södergatan står flera gäng och hänger. Några hälsar, andra bara tittar.

– Vilka fina jackor ni har! Kan vi få såna? Får man vara med och nattvandra, undrar en tjej i tonåren som sitter på en trapp och röker med sina kompisar.

Vid stationen väntar ett äldre gäng på tåget till Svedala. En av dem, en man i fyrtioårsåldern, gör ett försök att dölja spritflaskan han håller i handen.

– Men vi är väl inte rätt klientel för er, säger han och vinglar till.

Tanken är att nattvandrarna ska vara till för alla Skurupsbor. Det trycker initiativtagaren Jonas Karlsson på flera gånger. Det och att de inte är ett medborgargarde.

– Vår roll är samma som en förälder som finns och syns på byn. Det ökar tryggheten för både barn och vuxna, säger han.

Möts i halvtid

I halvtid strax efter halv tolv samlas nattvandrarna i lokalen på Trädgårdsgatan. Alex Nilsson och Curt Persson har haft en bra första vandring, men de hade väntat sig se fler ungdomar.

Marie Nilssons grupp, som tog varvet via Mariaskolan, Gummifabriken, gamla Coop och Systembolaget, stötte på fler.

– Det var två stora gäng som hängde på parkeringen. Sen tog vi följe med sex ungdomar till Gummifabriken, de var väldigt pratglada och ville ha någonstans att sitta men visste inte vad de skulle göra, säger Marie Nilsson.

Efter pausen fortsätter de gå till klockan ett. Sen brukar gatorna lugna ned sig.

På frågan om varför nattvandrarna har startat just nu verkar det inte finnas något tydligt svar. Varför inte nu?

Text och foto: Frida Ingemarsson