Flora och Fauna – ett sätt att förmedla konst
Årets kulturpristagaren för skurups kommun Nathalie V Zimmerman öppnar sin utställning på nytt. Trots svårigheterna inom konstyrket strävar hon efter att skapa konst med inspiration från naturen.
Sen fyra årsåldern har Nathalie V Zimmerman alltid målat.
– Fragment såklart, men dem fragmenten innehåller alltid penna och papper.
Nathalie V Zimmerman har alltid varit intresserad av natur och djur. Därför är hennes konst influerat av natur. Hennes konst representerar uttrycken, flora som är växtriket och Fauna som är djurriket.
– Jag blir glad, lycklig och lite trollbunden av att illustrera djur och natur i min konst. Jag hamnar i en väldigt behaglig bubbla där jag tycker om att vara. Jag går helt och hållet på känsla när jag målar helt fritt.
Nathalie tycker om att ha en berättande form i sin konst, när något oväntat händer i slutet. Där tittaren kan tolka bild av egen upplevelse. Hon menar att en storytelling sätt kan även skapas genom målningar precis som sagor.
– Konsten föds i en tanke, i en upplevelse, i en känsla som man vill förmedla till världen. Det kan vara något jag ser i det verkliga livet. Men också i mina egna drömmar.
Nathalies separata utställning “Moderna Fabler” är snart igång på “Anita på Börringekloster”. Där hennes tavlor passar den naturliga miljön som hon säger kan väcka egen fantasi.
Trots passionen finns det motgångar som konstnärer möter. Vägen för ett sådant yrke verkar inte vara rak och enkel för alla talangfulla konstnärer.
– Det är en ganska svår bransch och jag tror att det är få förundrat att verkligen leva på sin konst, man är ofta beroende av att få stipendier.
Nathalie V Zimmerman berättar om att det finns status i konstbranschen. Där vissa konstskolor är ett väldigt stort försprång för de konstnärer som lyckas att bli intagna. Enligt Nathalie, hjälper sociala medier konstnären att förmedla sin egen konst. Men även att själv kunna framhävas som konstprofil. Dock har detta fått kritik om att vem som helst kan lägga upp och kalla sig en konstnär.
– Jag tycker att man får själv sätta en epitet på sig själv, jag har skapat ett fint nätverk som också är kreativa på olika sätt.
Vad tror du det krävs för att man ska lyckas som konstnär?
– Jag tror att ha ett väldigt gott självförtroende och en bra självkänsla. En kämparanda och att aldrig ge upp. Att klara av att ta motgångar. Att söka ut och försöka synas och utvecklas.
Text: Rukaia Habib