Föreningsbidrag ska engagera fler i arbetet mot våld i nära relationer

SKURUP. Föreningar och ideella organisationer kan nu ansöka om bidrag för sitt arbete mot våld i nära relationer, annonserar Skurups kommun. Förhoppningen är att engagera fler och attrahera en bredare kompetens i frågan, säger Åsa Ekblad (M), ordförande för socialnämndsutskottet.

Tidigare var det endast en aktör i närområdet som var mottagare av bidraget. Nu öppnar kommunen genom ett ansökningsförfarande upp för fler engagerade organisationer.  

– Kommunen är ju ansvarig för de här frågorna oaktat om man ger stöd till hjälporganisationer eller inte, men vi vill ju engagera hela civilsamhället, säger Åsa Ekblad (M), ordförande för socialnämndsutskottet. 

– Vi hoppas att organisationer ansöker mer målmedvetet, att man har en plan för hur man ska arbeta med våldsutsatta. Vår förhoppning är då att man också attraherar mer specialiserad kompetens inom våld i nära relationer, till exempel kopplat till hbtqi+ och hedersförtryck. 

Är du i behov av stöd? Då kan du ringa Skurups kommuns Råd & Stöd-telefon anonymt på 0411-53 63 67. För ansökan om hjälp ring mottagningsenheten på 0411-53 61 91. Vid akut hjälp ring alltid SOS alarm 112.

I höst disputerade forskaren Caroline Hansén i socialt arbete vid Linneuniversitetet med sin doktorsavhandling om mäns våldsutsatthet i relationer. Hennes forskning visar att män utsätts för våld i nära relationer i nästan lika stor utsträckning som kvinnor. I Brottsförebyggande rådets (Brå) kartläggning av utsatthet under 2022 uppger 15,2 procent av kvinnorna och 11,7 procent av männen att de blivit utsatta för någon form av våld i nära relation. 

 –Det är inget vi blundar för, men naturligtvis tror jag att när man tänker på våld i nära relation så tänker man bara på mäns våld mot kvinnor. Så är det inte alltid, och det behöver vi påminna oss själva om, säger Åsa Ekblad.

Malina Nilsson, individ-och familjeomsorgschef på Skurups kommun, säger att det finns gott om stöd och insatser hos förvaltningen både för våldsutsatta och våldsutövare. 

Sedan 2021 finns en ny bestämmelse om att socialtjänsten även har ett ansvar att arbeta med våldsutövare.

–Har man ett destruktivt beteende kan man söka hjälp hos oss. Man blir behandlad som vilken människa som helst. Vi har duktiga behandlare som kan erbjuda samtal och olika metoder. Ytterst handlar det om att öppna upp för självreflektion och rannsaka de mekanismer som gör att man utsätter andra för skada. Det kräver en del arbete, men är man redo så finns vi här, säger Malina Nilsson

Text: Samar Kurdi Foto: Skurups posten