Fotbollscamp under sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov. För barnen är det en välkommen paus i vardagen. Möjligheten att utöva idrott finns på många håll.

Till Skurup och närmare bestämt Nils Holgerssonhallen kommer den Svenska Fotbollsakademin och håller läger för barn födda 2008–2013.  Spelare från ett tiotal olika föreningar är anmälda. Campen pågår i tre dagar och träningarna är fyra och en halvtimme långa.

En av personerna bakom fotbollsakademin är Daniel Carlsson. Han flyttade ner till Skurup tack vare kärleken. Då var det naturligt att ha läger i Skåne och Skurup.

Daniel Carlsson, Svenska fotbollsakademin Bild: SvFA

Daniel Carlsson, Svenska fotbollsakademin
Bild: SvFA

Under pandemin har det varit svårt för akademin att hålla sina aktiviteter för barnen. Restriktionerna ändrade på hur lägren kunde bedrivas. I stället för att samla barn från olika föreningar så fick de inrikta sig på enskilda lag där barnen träffar varandra till vardags.

Barnen kommer att tränas av professionella och utbildade tränare som har gått på det Svenska Fotbollförbundets olika tränarutbildningar. De avlönas av fotbollsakademin och det är en anledning till att det kostar 1 695 kronor. En annan är att kunna kvalitetssäkra produkten.

– Vi har anställda instruktörer som är skäligt avlönade för att de är så pass duktiga.

– Absolut är det mycket pengar, det är dock en förutsättning för arbetet som ligger bakom produkten, säger Daniel Carlsson.

Träningsmatrealet som används för att utbilda spelarna kallas ”skills and play”. Det byggs på att de varierar de allra minsta detaljerna i spelet med de stora.

Runt tjugo barn är anmälda i skrivande stund. Den siffran är inte så förvånande berättar Daniel Carlsson. Det lägre antalet än vanligt beror på det sena öppnandet för att anmäla sig och att många antagligen passar på att resa bort.

– Det finns kapacitet att ta in många fler.

Text: David Bellander