Privatister långt efter körskoleelever

Många svenska drömmer om att ta körkort. En stor del av de misslyckas. ”Man vet inte vad provet innebär”, säger Sofia Lindahl.

Statistik från Trafikverket visar att 2021 klarade 66 procent av svenskarna som gick på körskola körprovet. Bland de som i stället körde privat var siffran 36.

På Transportstyrelsen ser man ofta att människor bokar tid för uppkörning för tidigt. I många fall är man inte redo att klara provet.

– Vi ser att de som kommer via körskola har en betydligt högre möjlighet att klara prov, säger Sofia Lindahl kommunikationschef förarprov.

Väljer man att inte gå vägen via en trafikskola rekommenderar ändå Sofia Lindahl att man bokar in en kontrollektion för att testa om man är redo att klara körkortet. Det är inte heller lätt att få tider för uppkörning.

– Vi misstänker att det är många som har passat på under pandemin, säger hon.

Fotograf Trafikverket/Irene Skogvold

Fotograf Trafikverket/Irene Skogvold

På Skurups trafikskola stöter de dagligen på människor som vill ta körkort. De bokar inte in uppkörningar för sina elever innan man känner att de är redo för uppgiften.

– Vi är proffs på det vi gör. Mer eller mindre duktiga, naturligtvis. Men vi får inte skicka i väg folk som vi inte tror kan klara det, säger Magnus Hultén trafiklärare.

Under sina tio år har han träffat på många privatister som ofta resonerar att de chansar och bokar in en uppkörning. Ofta är det inte rätt väg att gå. Så tänker man inte på en bilskola berättar han.

_______________________________________________________________________________________
Magnus 3 tips för att klara en uppkörning:

  1. Läs din teori så kommer du väldigt långt.
  2. Ta hjälp av en trafikskola så du lär dig rätt i början, annars kan det bli fel från start.
  3. Låt en duktig utbildare göra en utbildningskontroll innan din uppkörning så får du reda på vad du behöver jobba med.

_______________________________________________________________________________________

Text: David Bellander