Framtidens mat kan redan vara här

Enligt livsmedelsforskare kan raps vara framtidens proteinkälla.

Raps kan vara framtidens proteinkälla.

SKURUP. Enligt livsmedelsforskare är vårt proteinintag inte hållbart därför att det är beroende av kött produktion. Detta kan komma att ändras från ett oväntat håll, rapsen.

Kött är idag den primära källan för vårt dagliga proteinintag, det finns bara två gröna alternativ till kött som kan ge oss den näring vi behöver. Det första alternativet är en bekant proteinkälla och redan etablerad i våra livsmedelsbutiker, sojabönan.

Nackdelen med sojan är att den växer dåligt i Europa och vi tvingas importera den från andra sidan jorden. Därför argumenterar nu forskare och jordbrukare för att vi måste se bortom sojan och använda något som vi är experter på i Europa och inte minst i Sverige, rapsen.

Anneli Kihlstrand, VD för branschorganisationen Svenska frö- och oljeväxtodlare.

Anneli Kihlstrand, VD för branschorganisationen Svenska frö- och oljeväxtodlare.

-Vi är norr om att odla soja, vi kan inte riktigt odla sojabönor. Detta ger raps en klar fördel. För att den är närproducerad och i princip av samma proteinkvalitet som sojan, säger Anneli Kihlstrand VD, för Sveriges Frö- och oljeväxtodlare.

Någon som håller raps högt är ingen mindre än livsmedelsforskaren Karolina Östbring som nyligen medverkat i SVT programmet “Vetenskapens värld” där hon diskuterade ämnet.

– Om man tar all raps som odlas i Sverige på ett år, tar all den rapsfrökaka som blir och plockar ut varenda proteinmolekyl som finns, då skulle det räcka till halva svenskarnas proteinbehov under ett år, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid Lunds universitet i SVT programmet.

Växten används redan som en proteinkälla till djur, cirka två tredjedelar av resterna från raps- oljeproduktionen pressas till knäckebröds-liknande kakor som ges till kor, grisar och höns. Rent teoretiskt skulle människor kunna äta rapskakan som den är, men det är inte helt oproblematiskt.

-Det finns en hake, haken är att kakan ger en bitter smak så det är inte så gott. Det beror på att det är glukosinolater och erukasyra i rapskakan, säger Anneli Kihlstrand.

Livsmedelsforskare har med växtförädlingens hjälp sänkt halten av dessa två ämnen, men forskarna måste hitta ett sätt att sänka det ytterligare. De måste helt enkelt hitta ett sätt för rapskakan att bli god. Det är något som är högt på agendan i jordbruksbranschen just nu.

-När man är på raps-konferens så är det här en väldigt het fråga, både i Europa men också i världen. Det är inte bara Lund som forskar kring detta men jag bedömer att vi ligger långt fram, säger Anneli Kihlstrand.

Text: Dusan Marinkovic
Foto: Privat