Guld är målet för Skurups padelstjärna

André Schlyter har bytt från tennis till padel. I helgen tävlar han i svenska mästerskapen.

André Schlyter har bytt från tennis till padel. I helgen tävlar han i svenska mästerskapen.

SKURUP. Förberedelserna är gjorda, målsättningen är hög och André Schlyter från Skurup är redo för svenska mästerskapen i padel – landets snabbast växande sport. Den före detta tennistränaren har levt och andats padel de senaste åren och till helgen får han mäta sin förmåga mot Sveriges yppersta elit. En elit som han själv tillhör.

 André Schlyter är, tillsammans med partnern och forehandspelaren Christoffer Persson, ett av mästerskapets åtta seedade par. På pappret känns årets SM som en helt öppen historia, men målsättningen är ändå solklar.

– Vi vill vinna tävlingen, säger André Schlyter.

Eftersom André Schlyter och Christoffer Persson tillhör den absoluta toppen inom svensk padel kan det ibland bli problematiskt att hitta utmanande sparringpartners. Trots detta kommer Skurupsduon väl förberedda till mästerskapet i Helsingborg. Dels har de nyligen spelat mot välmeriterade paret Andreas Pålsson och Pablo Figueroa och dessutom har André tränat på egen hand.

– Jag var uppe i Helsingborg i förra veckan och tränade med Dani Dios (före detta förbundskapten) och formen känns bra, säger André Schlyter.

Vad har du för styrkor som spelare?

– Kicksmashen är mitt starkaste slag. Christoffer är en mer uppbyggande spelare medan jag är en killer, säger André Schlyter och lyfter samtidigt fram att de, som lag, är energifyllda och peppande på banan.

Svenska mästerskapen samlar landets 64 bästa lag och går av stapeln 25-27 september i Helsingborg. Klockan 19 på fredag går André Schlyter och Christoffer Persson in i tävlingen och ställs då mot vinnarna i matchen Bengtsson/Fransson – Strömberg/Swahn. Oavsett vilket motstånd det blir kommer de att gälla som favoriter. Någon gång under söndagskvällen står det klart vilka de nya svenska mästarna är. Kanske kommer de från Skurup.


Kort om padel

Padel är en racketsport som ofta beskrivs som en blandning mellan tennis och squash. Man spelar i dubbel på en bana omgiven av glas och galler. Poängräkningen är densamma som i tennis. Spelet har sitt ursprung i sjuttiotalets Acapulco i Mexiko, men idag är Argentina och Spanien de mest framstående nationerna – både sett till antal utövare och spel på elitnivå.

Sporten är Sveriges snabbast växande och runtom i landet finns fler än 1 300 banor. En siffra som spås öka stadigt. Regerande svenska mästare är Pierre Bonfré och Viktor Stjern från Göteborg. Duon har spelat tre raka SM-finaler.

Text: Daniel Persson
Foto: Märta Tunbäck