Mimmi Roslin byter ut hundar mot hjul

Mimmi Roslin älskar att köra lastbil. Det är naturen och människorna som lockar. Foto: Evelina Carbon

Mimmi Roslin älskar att köra lastbil. Det är naturen och människorna som lockar. Foto: Evelina Carbon

En ny trend pekar på att allt fler tjejer utbildar sig till yrkeschaufförer. Mimmi Roslin, 18 år, är en av dem, och i tisdags kvalificerade hon sig till Yrkes-SM i Helsingborg.
– Det var oväntat, men det känns jättekul, säger Mimmi Roslin.

Mimmi Roslin läser sista året på Nils Holgerssongymnasiet med inriktning transport. Nu kommer hon tävla i Yrkes-SM i Helsingborg 2020 som förväntas nå rekordpublik. Yrkes-SM arrangeras för att höja statusen och öka intresset för yrkesutbildningar. Ungdomarna kommer tävla inom 50 olika inriktningar.

– Det bästa med att köra lastbil är friheten, säger Mimmi Roslin.

I tisdags avgjordes den första kvaltävlingen i Värnamo som bestod av sex olika delmoment – från teoriprov till att kunna manövrera en lastbil på en bana. Tävlingsmomenten försöker att efterlikna en lastbilsförares vardag.

Varje deltagare fick en klumpsumma på 150 poäng där avdrag gjordes vid missar. Med sina 115 poäng vann hon och kvalificerade sig därmed till Yrkes-SM i Helsingborg i april 2020.

Ett ökat intresse hos unga tjejer

Enligt Lasse Holm som är projektledare på TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, så kommer det behövas 10 000 fler chaufförer de närmsta tio åren. En av orsakerna är den utökade e-handeln. Ett sätt att uppmärksamma detta är genom Yrkes-SM i Helsingborg.

– De som väljer att utbilda sig inom transportyrket går en ljus framtid till mötes, säger Lasse Holm.

Idag finns det 89 skolor där man utbildar gymnasieelever. Lasse Holm ser ett ökat intresse hos unga tjejer att utbilda sig inom transportsektorn. Han önskar se alla branscher mer jämställda.

– Idag är det sju procent kvinnor som jobbar som lastbilsförare men i skolorna ser vi att det är 25 procent som utbildar sig. Det finns skolor där det är upp emot 40 procent. Det går framåt men inte tillräckligt snabbt, säger Lasse Holm.

Bytt ut hundar mot hjul

När Yrkes-SM går av stapeln i april är det inte första gången Mimmi Roslin försöker hålla sina tävlingsnerver i schack. Hon har i fem år i rad varit med och tävlat i SM i hundsporten Junior Handling.

– Även om jag var lite nervös, försökte jag vara så noggrann som möjligt. Jag försökte ta det lugnt. Jag har ju tävlat mycket med hundarna så jag behöll lugnet, säger Mimmi Roslin.

Text: Emilia Stålhammar

Foto: Evelina Carbon