Stopp i lagens namn – men inte för alla

SKURUP. Vid Skurups station finns det flera stopplikter för trafikanter. Trots att de är tydligt markerade med skyltar och linjer är det flera bilister som struntar i att stanna.

Det är en höstkylig torsdagsförmiddag vid Skurup station. Den tunna dimman tätnar och biltrafiken skär genom den med strålkastare.

Vid de två korsningarna till Södergatan är det tydligt markerade stopplikter där trafikanter ska stanna enligt lag, men det är inte alla som gör det.

Ryktet till trots stannade samtliga taxibilar laglydigt vid stopplikten.

Ryktet till trots stannade samtliga taxibilar laglydigt vid stopplikten.

När Skurupsposten är på plats i tio minuter är det 17 bilar som kommer från stoppliktiga håll. Av dessa är det en majoritet, 12 bilar, som inte stannar utan istället rullar förbi stopplinjerna i olika hastigheter.

– Händer det en olycka när en person bryter mot stopplikten, då kan man faktiskt bli av med körkortet, säger Mikael Svensson på Skurupspolisen.

Bötesbeloppet för att bryta mot en stopplikt är dessutom 2500 kronor, tillägger Mikael Svensson.

För att komma till bukt med andra trafikförseelser har polisen gjort flera trafikkontroller den senaste tiden där personer blivit tagna för fortkörning och rattfylleri.

Polisen har också en utarbetad plan för vad som bör prioriteras.

– De flesta olyckorna sker inte vid stopplikter. Vår strategi är att sänka hastigheten på vägarna, att minska antalet skadade och dödade, och att ta bort påverkade förare i trafiken, säger Mikael Svensson.

När Mikael Svensson får kännedom om hur många bilister som under torsdagsförmiddagen ignorerat stopplikten frågar han om korsningens adress.

– Jag kan skriva ett tips till patrullerna i mitt veckobrev, säger han.

Text och foto: Erik Adell