Smak av Skurup: Måltidens bad guy är salamin

Få pizzerior lyckas med att göra en så god botten som Pirri Pirri, men restaurangen har andra problem.

Få pizzerior lyckas med att göra en så god botten som Piri Piri, men restaurangen har andra problem.

SKURUP. Pizzerian Piri Piri utgör ett bra exempel på hur hemkörningstrenden påverkat restaurangbesöket.

Några minuter efter öppning står allt still innanför dörren på pizzerian Piri Piri. Inga gäster. Ingen personal är synlig och inga beställningar i ugnen. Ett rått kebabspett bakom kassan. Trafiken utanför bryter tystnaden i lokalen under den minut det tar för bagaren att komma ut och ta min beställning.

När jag slagit mig ned vid ett av borden är det svårt att finna en anledning till varför man egentligen ska bemöda sig en resa hit. 

På ett bord står en burk som förmodligen lämnats av gårdagens gäster. Tidigare kunder har lämnat fettfläckar på plastdukarna, och den med god fantasi kanske kan föreställa sig hur dom hamnade där.

Att jag ska behöva drömma mig bort till en fräsch restaurang är ett dåligt försvar för ännu sämre städning. Jag upplever ändå att dagdrömmar om restauranger med rena bord utgör den bästa underhållningen som erbjuds.

Tack och lov så tar det bara några minuter innan salamipizzan kommer in. Den är delad redan när den serveras till bordet. Förmodligen är det ett vanligt önskemål för kunder som beställer hem en måltid att avnjuta liggandes i soffan. Besökande gäster får samma service. 

Det är en okomplicerad pizza med både plus och minus. Man har lyckats med att skapa en tunn, krispig pizzabotten och kanter som är frasiga och fluffiga på samma gång. Det är unikt för skånska pizzerior och är verkligen lunchens stora stjärna.

Salamipizzans avsedda huvudkaraktär är tyvärr måltidens stora besvikelse. Måltidens bad guy är salamin – om det ens är salami. Smaken framkallar flashbacks till rå falukorv, eller prickig korv på sin höjd. Sidekicken, löken, näst intill rå. 

Det sammanfattade intrycket av Piri Piri är allt annat än pirrigt. Genom att lägga en distansorder så kan man betala lite extra för att slippa (det obefintliga) bemötandet, lokalen och tristessen som förtar upplevelsen för vallfärdande gäster.

Det går dock inte att klandra Piri Piri. Pizzerian är endast är ett resultat av sin tid. Det förändrar dock inte det faktum att pizzan hade smakat bäst i soffan framför TVn där hemma.

Betyg:

Prisvärdhet: 3/5
Bemötande: 1/5
Serveringstid: 5/5
Mat: 3/5

Text: Johan Christiansen