Projektet TÖS ska hjälpa företagen att växa

Roland Sjöholm SA Bygg

SA Bygg är ett av Skurupsföretagen som varit med i TÖS-projektet. Både företagets ägare och anställda har fått ta del av projektets olika seminarium och aktiviteter, berättar Roland Sjöholm som är en av företagets delägare. Foto: SA Bygg

SKURUP. Slutfasen för EU-projektet TÖS (Tillväxt i Östra Skåne) är igång. Det sjätte och sista seminariet hölls under måndagskvällen. Nu väntar två månader av att summera, utvärdera och avsluta projektet.

Det EU-finansierade projektet TÖS har till syfte att främja tillväxt och företagsverksamhet i den östra delen av Skåne. Projektet består av en rad seminarium med olika gästföreläsare. Seminarium som handlat om ekonomi har letts av en ekonomiprofessor från Lunds universitet, medan en tidigare militärofficer höll i föreläsningen om ledarskap.

Det är Kristianstad kommun som står för det huvudsakliga ansvaret, men Skurup kommun är med och representeras av tre företag: SA Bygg, Sydkustens Eltjänst och Hybrid State.

En av ägarna för SA Bygg, Roland Sjöholm, fanns på plats på måndagens möte.
– Vi har haft sex stycken lite större möten och nu handlade detta mer om jämställdhet och rekrytering, säger Roland Sjöholm.

De sex innovationsseminarierna har handlat om allt ifrån ekonomi, rekrytering, ledarskap och hur företagen ska tänka kring långsiktiga och kortsiktiga mål.

Från måndagens möte tar Roland Sjöholm med sig bland annat hur de kan tänka kring jämställd rekrytering.
– Det är lätt att tänka att jämställdhet bara handlar om män och kvinnor, men när vi snart flyttar till nya lokaler vill vi anpassa dem så att exempelvis en person som sitter i rullstol ska kunna arbeta hos oss, säger Roland Sjöholm.

Projektet TÖS startade för två år sedan och väntas vara klart under januari 2020. Finansieringen på närmare 18 miljoner kommer ifrån europeiska socialfonden.

Även om projektet nu avslutas, så är idéerna om tillväxt i Skurup inget som läggs på hyllan.
– Vi vill inte bara knyta ihop säcken, avsluta projektet och inte jobba vidare med dessa frågor, så vi kommer ha möten tillsammans med de andra företagen här i Skurup och arbeta vidare med ämnena som tagits upp, säger Roland Sjöholm.

Text: Julia Moegelin