Fritidsgårdar i förändring

Rydsgård. Skurupsposten har tidigare rapporterat om ungdomars ökade alkohol- och droganvändande i Skurup. På fritidsgårdarna är förhoppningen att lördagsöppet i framtiden ska kunna motverka det.

Femton ungdomar är uppskrivna på närvarolistan, den här tisdagskvällen på Rydsgårds fritidsgård. Spel, fotboll, och häng i soffan verkar vara de mest populära aktiviteterna.

– Det är jättekul att vara här igen, det är första gången på terminen för mig, säger en ung tjej som spelar boll i gympasalen.

Vad är det bästa med att vara här?

– Att få träffa alla sina kompisar. Kan du ta bilder på oss när vi hoppar från bänken, säger hon och skrattar.

En stund tidigare har Tobias Embretsen slagit sig ner i en soffa. Han är sedan ett drygt år tillbaka chef för fritidsgårdarna i kommunen.

– Min vision har länge varit att ha öppet på lördagar. Det är ofta på helger ungdomar inte har en meningsfull fritid, säger han.

Ungdomarna får vara med och påverka vilka aktiviteter som Fritidsgården erbjuder. Under höstlovet blir det badutflykt till Hyllie efter önskemål.

Ungdomarna får vara med och påverka vilka aktiviteter som fritidsgården erbjuder. Under höstlovet blir det badutflykt till Hyllie efter önskemål. Foto: Annie Hansson

Arbetet med att kunna öppna fritidsgårdarna även på lördagar är igång och snart startar Öppen Arena igen. Under ett antal lördagar kan ungdomar mellan 13 och 20 år delta i fritidsaktiviteter i Skurups Sparbank Arena. Det är resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer i kommunen, och är ett projekt som startade 2018.

I Skurups kommun finns tre fritidsgårdar: Gummifabriken i Skurup, Hallenborgskolan i Rydgsård och Mölleskolan i Skivarp. Varför ungdomarna kommer till fritidsgården varierar.  Det finns plats för den som bara vill vara, den som vill få bolla sina tankar och idéer och en del kommer dit för att träffa vänner.

– Gummifabriken i Skurup snittar på ungefär 30 till 45 besökare per kväll. Den är störst, ligger mest centralt och har mest verksamhet öppet, säger Tobias Embretsen.

I år har det blivit en ganska markant ökning av droganvändande, vad tänker du om det?

– Det här året har vi stött på lite mer problem kopplat till alkohol och ungdomar, specifikt utanför fritidsgården i Skivarp. Vi rapporterar in när det är incidenter och har direktkontakt med fältarna (fältsekreterarna reds. anm.) som gör ett viktigt arbete, säger Tobias Embretsen.

Han är noga med att betona att ingen varit påverkad i fritidsgårdens lokaler, där råder nolltolerans för alkohol och tobak.

– Vi har strategier och metoder för hur vi bemöter berusade ungdomar i vår verksamhet, det är tydliga riktlinjer och det speglar vi också ut till ungdomarna. Vi har också skyldighet att kontakta föräldrarna, säger han.

Tobias Embretsen berättar vidare att arbetet med att göra ungdomar medvetna om att fritidsgårdarna finns är viktigt. Han vill få de ungdomar som inte är del av en förening eller har en aktiv fritid att besöka fritidsgårdarna.

– Jag skulle vilja nå ut mer till de ungdomar som är mycket hemma, som kanske inte har samma sociala sammanhang som andra ungdomar har. Det är den gruppen man oftast glömmer, säger Tobias Embretsen.

Alkohol en allt vanligare syn för fältsekreterarna
Jonna Östensson är socionom och fältsekreterare i Skurups kommun. Tillsammans med en kollega är hon ute ett par kvällar i veckan och möter ungdomar. Ett arbete som har varit igång i drygt tre år. Enligt Jonna Östensson har det märkts en tydlig ökning av alkoholbruk det senaste året.

– Sedan i somras har vi sett att alkohol på kvällarna bland ungdomar är vanligare. Vi har jobbat i tre och ett halvt år och inte stött på det innan. Nu händer det titt som tätt, säger hon.

Vad det kan bero på har Jonna Östensson svårt att svara på, men hennes uppfattning är att ungdomar tidigare samlades på stora fester i hyrda lokaler, och att de nu rör sig mer ute om kvällarna.

Finns det för lite aktiviteter för ungdomar i kommunen?

– Vi har ju en fritidsgård men behovet av att ha någonstans att hänga har funnits länge, det är något vi hört de senaste åren. Det är därför vi startat Öppen Arena, tillsammans med nattvandrarna och fritidsgårdarna, vilket har blivit väldigt uppskattat.

Det är viktigt att fundera över hur, när och var vi är tillgängliga, säger Tobias Embretsen

– Det är viktigt att fundera över hur, när och var vi är tillgängliga, säger Tobias Embretsen. Foto: Annie Hansson

Erbjuder en aktiv fritid
”Vill ni köpa något”? Tobias Embretsen uppmärksammar snabbt de ungdomar som står på andra sidan rummet och hänger vid snacksbordet. Där säljs det godis och drickor, men swish-appen ligger nere, så killarna får vänta med sina köp. Sveriges fritidsgårdar har förändrats under åren, och det pågår ständigt ett utvecklingsarbete.

– Många kan ju tro att en fritidsgård finns till för att dit ska buset komma, för de ska inte vara ute på stan. Så var det förr, så är det inte nu, säger Tobias Embretsen.

Han fortsätter sitt resonemang om dagens fritidsgårdar.

– Fritidsgårdens huvudsakliga uppgift är att skapa arenor för ungdomar att kunna uttrycka sig på, och ha en meningsfull aktiv fritid. Det är något jag ständigt får upprepa, säger Tobias Embretsen innan arbetet med ungdomarna fortsätter.

Swish-appen kom igång senare under kvällen.

Text: Annie Hansson

Läs Skurupspostens tidigare artikel i ämnet här:
http://skurupsposten.se/alkoholdebuten-kryper-ner-i-aldrarna/

Här hittar du Fritidsgårdar i Skurups kommun:
Gummifabriken i Skurup
Måndag-torsdag 15.00-21.00
Fredag 17.00-23.00

Fritidsgården i Skivarp
Tisdag 18.30-21.30 Fredag 19.00-24.00

Fritidsgården i Rydsgård
Tisdag 17.30-21.00 Torsdag 17.30-21.00