Rattfull man ville ha livets vann

SKURUP. Erkände promille, förnekade rattfylla, förklaringen: ringde frun efter sprit.

I slutet av februari körde en 57-årig man av Önnarps byaväg med sin motorcykel. Både förare och fordon hamnade i en åker. Nu har domen kommit och det blir en dyr historia, rapporterar Ystads Allehanda. 

När ambulans och polis ankom till platsen visade mannen tecken på alkoholpåverkan som efter analys kunde bekräftas. Mannen hade 0,63 promille alkohol i blodet men hävdade trots det att han inte kört rattfull.

Under rättegång påstod 57-åringen att alkoholen intagits efter olyckan. Mannen menade att chocken förmått honom att ringa sin fru efter en flaska whiskey. Enligt egen utsago ska spriten ska ha anlänt och mannen svepte ur flaskan som sen fick följa med frun hem igen.

Tingsrätten köpte inte mannens förklaring och fann den osannolik. Trovärdigheten i mannens historia minskade av flera anledningar. Vid olycksplatsen nämnde mannen aldrig whiskyen, något som vittnet på platsen inte heller kunde bekräfta. Några öl innan färd kunde mannen däremot berätta om.

Inte nog med det, motorcykelturen var också olovlig. 57-åringens körkort var vid tillfället indraget och fordonet inte i körbart skick. Mannen motsäger sig även denna anklagelse och menar att han testkört motorcykeln efter reparation. Tingsrätten bedömer att mannen brustit i sitt ansvar.

Resultatet av några öl och en olovlig körtur landar nu i ett straff på 20 000 i böter. Därtill tillkommer avgift till brottsofferfonden, 3 000 kronor till det juridiska försvaret och ersättning för analyskostnader.

 Text: Nina Davidsson.