Var inte en tuffing och var inte en dåre

USAs president Donald Trump var ovanligt rak och enkel i sitt brev till Turkiets president Erdogan. Bild: Jim Bourg/Reuters

USAs president Trump var ovanligt rak och enkel i sitt brev till Turkiets president Erdogan. Bild: Jim Bourg/Reuters

KRÖNIKA. I veckan skrev det självutnämnda geniet Donald Trump ett brev till Turkiets president Recep Tayyin Erdogan. Brevet var ett försök att få slut på den militäroffensiv som Turkiet inlett i Syrien. Trump vädjar till Erdogans sans och avslutar med meningarna ”Don’t be a tough guy. Don’t be a fool” som lätt översatt blir ”Var inte en tuffing. Var inte en dåre”.

Veckans krönikör i Skurupsposten Daniel Ekberg skrattade åt tilltaget för det är så enkelt. Så pratar inte världsledare med varandra. Det känns mer som kompisars prat bakom stängda dörrar. Men Daniels fru tittade oförstående på honom och sa ”tänk om det fungerar”.

-Tänk om det fungerar.
Och jag tänkte.
Sen satte jag det i relation till de nyheter vi på Skurupsposten skrivit om i veckan.
Så låt oss öppet testa och resonera.

Var inte en tuffing. Var inte en dåre.

Borde kanske någon sagt till de fem elever på Skurups Folkhögskola som förra helgen tog beslutet att ”förhöja” sin internatupplevelse. Då hade vi kanske sluppit mörka rubriker och trötta klichéer om flummiga folkhögskolor.

Var inte en tuffing. Var inte en dåre.

Det kunde eventuellt en förälder i ett tidigt skede lärt sitt barn. Eller en klasskamrat kunde sagt det till den elev som var stökig på Prästamosseskolan. Eventuellt hade vidare tråkigheter och upplevda kränkningar då kunnat undvikas.

Var inte en tuffing. Var inte en dåre.

Det är en tanke som de bilister som kör lite fort över vägbulor borde ägna sig åt. Kanske till och med stanna upp och säga det högt till sig själva. Tänk på att bilen går i sönder och ingen kommer tycka att du är tuff.

Var inte en tuffing. Var inte en dåre.

Något rektorn på Prästamosseskolan skulle reflekterat över innan han beslutade sig för att byta silkeshandskar mot hårda diton. Reaktionerna skulle komma, det kunde en dåre räknat ut med röven och en krita. Striden kunde tagits på en annan arena.

Var inte en tuffing. Var inte en dåre.

Borde alla de elever i högstadiet som redan dricker stanna upp och fundera över. Sällan har någon på riktigt tyckt att den som börjar dricka i allt för tidig ålder är tuff på riktigt. Oftare ses de enbart som dårar. Tro mig jag har varit där och jag önskar att jag fick berättat för mig hur fantastiskt dum jag framstod. Så kamrater, var just det och berätta det för de som dricker.

Avslutningsvis vill jag säga till er alla som behöver höra det, åt er alla som behöver säga det, med er alla som verkligen säger det:

Var inte en tuffing. Var inte en dåre.

Det kan fungera. Hur det går för Trump och Erdogan återstår dock att se.

Trevlig helg.

Text: Daniel Ekberg

Texten är kommenterande. Skribenten svarar själv för ställningstagande.