Från Dar es-Salaam till Skurup

Tavlorna visar ofta små berättelser från livet i Tanzania

Tavlorna visar ofta små berättelser från livet i Tanzania

SKURUP. Leoparder, elefanter och ormar. Tingatinga gör succé på Skurups bibliotek.

 Tingatinga-utställningen på Skurups bibliotek har varit öppen sedan början av september. Än så länge är 13 tavlor sålda varav 9 redan på invigningen.

Bakom konstverken står ett konstnärskooperativ från Tanzania som målar i tingatingastilen som blev känd genom landsmannen Edward Tingatinga. Tavlorna är fyllda med Tanzanias djurliv och målade på masonitskivor med flera lager cykellack.

Marianne Nilsson Wallin representerar Tingatinga Arts Cooperative Society i Sverige och hjälpt till att arrangera utställningen. Hon är mycket nöjd med resultatet.

– Det har varit oerhört positiv respons och vi hade en väldigt trevlig vernissage. Folk har skrivit till mig om hur glada dem blir av att se konsten. Skurup har ett jättebra bibliotek och folk verkar öppna för andra delar av världen, säger Marianne Nilsson Wallin.

Många lager med cykellack ska göra tavlorna färgstarka

Med många lager cykellack ska målningarna bli extra färgstarka

Skurups bibliotek låter Tingatinga-temat ingå i övriga verksamheten. Evenemanget ”Fredagsmys med trummor” under förra fredagen lärde barnen mer om konstformen. Bibliotekspersonalen läste Tingatinga-sagor och artisten Rico Persson höll i en workshop där barnen kunde göra egna instrument, givetvis med inspiration från Tanzania.

Utställningen finns att se på Skurups bibliotek under hela september.

Text och foto: Markus Hjortsman