Från Konstfack och körsång till Skurup

Sångerskan Karin Tingne. Foto: Amandus Gustafsson
Kulturutövarna Karin Tingne och Klas Sundkvist har gjort Skurup respektive Skivarp till sina hem. Men de upplever också att kulturen inte alltid är prioriterad, och söker sig ofta utanför kommungränsen för sitt kulturarbete.
– Jag har anammat Skurup som mitt, verkligen, även som musiker, säger Karin Tingne.
Vi möts på Conditori centrum i Skurup, orten där sångerskan Karin Tingne, 36 år, sedan flera år är bosatt med sin familj. Till vardags arbetar hon som ekonom, men kulturarbetet gör sig ständigt påmint i daglig musiklyssning och sång inför kommande spelningar, och att bandet repar en gång i veckan.
– Spelar du inte ofta så känns det i fingrarna och sjunger du inte ofta så känns det i rösten, säger Karin Tingne.
Hon började med sång i Genarps barnkyrkokör och fortsatte sedan i Lund. Efter gymnasiet ville hon sjunga i band och hittade ett som sökte en sångerska. Den bandmedlem som rekryterade henne blev sedan hennes man, Peter Tingne.
Deras band skulle ha uppträtt på Skurupsfesten, men avbokades fyra dagar före spelningen. Flera arrangörer upplever att det är svårt att få ut Skurupsbor på evenemang, samtidigt som närheten till Ystad och Malmö i teorin borde kunna locka fler.
– Vad vi har märkt är det här också ett konstigt år för musikevenemang. Det är som om folk inte riktigt vågar gå och betala för att se musik. Alla har nog en klump i magen för att de inte vet om pengarna ska räcka framöver, och vill inte spendera på vad som ses som så extravagant som en konsert, säger Karin Tingne.

Konstnären Klas Sundkvist. Foto: Konstgalleri Prins Carl.
En annan kulturarbetare är Stockholmsfödda Skivarpsbon Klas Sundkvist, 70 år. Han började med konst ”rätt sent”, som han säger, i 18-årsåldern. Vi hörs på telefon medan han är i Ystad och hänger en ny utställning. Efter studier på Konstfack blev Klas Sundkvist nyhetstecknare på SVT och gjorde konst vid sidan av. 1998 flyttade han ned till Skåne, och hamnade småningom i Skivarp.
– Det skulle vara ett år, sedan blev det två, och sedan för alltid. Eller som Klas Östergren säger: ”Man har inte flyttat hit, man har bara slutat åka hem.”
Fungerar det som kulturarbetare att utgå från Skurups kommun?
– Det är svårt när man inte bor i storstäder, där det är kotteribildningar som man ska vara i och så. Men jag är inte ekonomiskt beroende av att sälja konst, även om jag säljer ganska bra nu för tiden, säger Klas Sundkvist.
De ekonomiska möjligheterna för bildkonstnärer ligger traditionellt i stipendier, och inte minst försäljning via gallerier. Men för Klas Sundkvist finns kunderna på senare tid långt utanför Skurups kommun. Han har flera gånger åkt till Australien för att leverera tavlor.
– Men Skurup är ju där jag bor och varifrån allt strålar ut. Som alla som jobbar med kultur så måste man vara lite om sig och kring sig, prata med gallerier, skicka bilder och allt sådant där, säger Klas Sundkvist.
För musiker som Karin Tingne är det annorlunda. Enligt en studie som svenska Musikerförbundet lyfter fram är en majoritet av musiker missnöjda med streamingplattformarnas avtal. 76 procent av de tillfrågade har fått mindre än 1000 euro, runt 11 000 kronor, i streamingintäkter det senaste året.
Karin Tingne tror att de enda betydande intäkterna för musiker nu finns i att uppträda på stora musikfestivaler och att sälja merchandise. Men i det egna bandet har de dock alla heltidsjobb utöver musiken. Detta har i sin tur möjliggjort fler sorts spelningar.
– Vi har arrangerat spelningar själva, stått för lokalhyra och så vidare. Skulle man lägga in arbetstimmarna blir det ingen vinst, men vi gör det ju för att det är kul. Och då kan man ta spelningar där det inte är så mycket betalt.
Ser du dig som Skurupsbo och kulturutövare eller som en kulturutövare som råkar bo i Skurup?
– Skurupsbo och kulturutövare. Jag har anammat Skurup som mitt, verkligen, även som musiker. Vi har haft jättebra samarbeten med kommunen och varit med på det som har hänt här, även om det inte varit jättemycket. Men händer det saker så är vi jättegärna med, säger Karin Tingne.
Också Klas Sundkvist uttrycker att kulturarbetet är mer av ett kall än ett förvärv:
– Det är inget jobb man slutar med för att man blir pensionerad. Sedan tycker jag inte att man ska vara så otroligt inriktad på försäljning, utan man måste utgå från sig själv också.
Amandus Gustafsson