Från kris till kraft för kulturen

Johannamuseet visar upp ett brett register av den tekniska utvecklingen under 1900-talet. I bild: Harle-Davidsson motorcyklar.

Johannamuseet visar upp ett brett register av den tekniska utvecklingen under 1900-talet. Harley-Davidsson motorcyklar är ett av museets utställningsföremål.

SKURUP. Miljardsatsning till kulturverksamheter ska få kulturlivet i rullning igen. Johannamuseet hoppas kunna ta del av bidraget. 

Pandemin blev ett hårt slag för Sveriges kulturinstutitioner. Med begränsningar av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har bland annat museum, biografer och konstutställningar förlorat ekonomiska intäkter. Under torsdagsmorgonen presenterade utredaren Lena Zachrisson ett förslag på en statlig utredning för att få kulturinstitutionerna att återhämta sig igen. I utredningen Återstart för kulturen föreslås 3,9 miljarder kronor till kulturen de närmaste tre åren. Därefter föreslås 760 miljoner kronor per år.

– Man hämtar ju inte hem det som man gått miste om men kan vi ta del av bidraget så är det klart vi kommer försöka, säger Bengt Almkvist, ägare på Johannamuseet i Skurup.

”Man blir inte profet i sin egen hembygd”

För Johannamuseet har pandemin inneburit en hård ekonomisk smäll. Flera besökare avbokade sina besök och 130 bussar med pensionärsbesökare och företag avbokades under en månad. Museet har varje år en ny temautsätllning med bland annat veteranbilar, motorcyklar och musikinstrument.

Med lättnaderna av retriktionerna i mitten av juli har museet fått tillbaka sina besökare.

– Det var som ett kosläpp. Flera besökare tar sig till museet från andra orter och man blir ju inte profet i sin egen hembygd om man bara lockar till sig besökare från sin egen ort, säger Bengt Almkvist.

Text: Maen Hermez 

Foton: Arkiv